Start van hoofdcontent

112

nl

240 uur taakstraf geëist tegen Uber-chauffeur die fietsster doodreed

31 oktober 2018, 12.32 uur · Aangepast 31 oktober 2018, 12.47 uur

Het Openbaar Ministerie heeft 240 uur taakstraf geëist tegen de 22-jarige Uber-chauffeur Jasmin M, die in maart vorig jaar Mare Welkers (22) doodreed. Het is de maximale straf die justitie kan eisen in dit geval.

Ook eist het OM een rijontzegging van een jaar. Justitie neemt het M. kwalijk dat hij onvoorzichtig en onoplettend heeft gehandeld.

'Het is een werkelijkheid die niemand heeft gewild, daar twijfelt niemand waarschijnlijk aan. Maar dat neemt niet weg dat hij de opzet niet heeft gehad, maar dat het wel is gebeurd omdat hij onoplettend en onvoorzichtig was. (…) Het aanrijden van Mare had niet mogen gebeuren. Ik vind dan ook dat het overlijden van Mare voorkomen had kunnen worden', sprak de Officier van Justitie tijdens de zitting.

Lees ook: Uber-chauffeur dodelijk ongeluk verklaart met tranen in ogen: 'Ik slaap slecht'

Tijdens de aanrijding probeerde M. een bus in te halen, hij reed daarbij een stukje aan de verkeerde kant van de weg. Het wordt hem kwalijk genomen dat hij op het moment van de aanrijding reed op een plek waar hij helemaal niet had mogen rijden.

Taxi-apps
'We stonden naast je bed, toen de laatste restjes leven uit je vloeiden', spraken de nabestaanden. De ouders en zus van Mare spraken tijdens de zitting. Tijdens deze woorden vroegen zij vooral aandacht voor de verkeersveiligheid en de manier waarop taxichauffeurs hun ritten via een app ontvangen. Taxichauffeurs worden vaak gestoord door de apps en focussen zich dus niet volledig op het verkeer om zich heen, meent de familie. Ze willen op deze manier de verkeersveiligheid en verkeersbewustheid weer op de agenda zetten.

Lees ook: Familie slachtoffer dodelijk ongeluk Molukkenstraat: 'Uber is gewetenloos'

Ze nemen het de bedrijven achter deze apps, zoals Uber, kwalijk 'De straf zal jou en ons niet verlossen van de pijn. Ik verwijt je je onbekwaamheid, maar je bent niet alleen verantwoordelijk voor de bekwaamheid. Je had moeten worden getraind', sprak de vader van Mare. Verdachte Jasmin M. reed pas vijf maanden voor Uber. 'Je hebt niet door dat je urenlang rondrijdt in een drukke stad, in een potentieel moordwapen.'

Doorlopend delict
De zus van Mare, Jip, liet tijdens de zitting een filmpje zien over de manier waarop taxichauffeurs zijn afgeleid. 'Niet opletten in het verkeer is strafbaar, je kan dus stellen dat het gebruik van een taxi-app een doorlopend delict is. (…) We hopen dat de rechtbank hier iets van opneemt in het vonnis, het is namelijk onvermijdelijk dat er meer ongelukken gaan plaatsvinden. Als we zo doorgaan zal Mare niet de laatste zijn.'

De uitspraak is over twee weken.