Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vervuilende vliegmaatschappijen gaan meer betalen om op Schiphol te vliegen

31 oktober 2018, 18.44 uur · Aangepast 31 oktober 2018, 19.42 uur · Foto: Politie Amsterdam

Voor vervuilende en lawaaiige vliegmaatschappijen gaat het duurder worden om op Schiphol te vliegen. Voor schonere en stillere maatschappijen wordt het juist aantrekkelijker. Dat blijkt uit de nieuwe haventarieven die op 1 april 2019 in gaan.

De vliegmaatschappijen die het meest vervuilend zijn betalen straks maar liefst 180 procent van het basistarief van de start- en landingsgelden. Dat schrijft NH Nieuws. Schone en stille vliegtuigen betalen beduidend minder: 45 procent. Wie welk bedrag betaalt is afhankelijk van veel verschillende factoren.

KLM: 'Forse stijging'
De komende drie jaar zullen de tarieven met gemiddeld 7,9 procent stijgen. De stijging zal geleidelijk plaatsvinden. Toch is luchtvaartmaatschappij KLM niet helemaal blij met de tarieven. Het bedrijf vindt de stijging 'zeer fors'. De maatschappij vindt ook dat stillere maatschappijen worden voorgetrokken, maar dat er te weinig wordt gekeken naar duurzame initiatieven. Zo ziet KLM liever dat luchtvaartmaatschappijen die korte vluchten doen, meer zouden moeten betalen.

Kosten dekken
De vaststelling van de haventarieven wordt wettelijk gereguleerd. De tarieven zijn bedoeld om de kosten te dekken die Schiphol heeft voor de faciliteiten die ze bieden aan luchtvaartmaatschappijen. Schiphol heeft voor iedere wijziging overleg met de luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van de luchthaven.