Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Aziatische hoornaar duikt voor het eerst op in Amsterdam

1 november 2018, 10.58 uur · Aangepast 2 november 2018, 18.15 uur · Foto: N. De Vette-Ipema

Een unicum voor Amsterdam. Voor het eerst is er een Aziatische hoornaar gespot in stad. Het insect is gezien bij de Bosporushaven in het Westelijk havengebied. Het is waarschijnlijk de meeste noordelijke waarneming van deze exoot ooit in Europa.

Het is niet meteen goed nieuws dat deze hoornaar nu in de stad is. Hij is namelijk zeer schadelijk voor bijen en andere insecten. De Aziatische hoornaar staat daarom ook op de zogeheten Unielijst. Dat is een lijst van 49 exotische planten en dieren die in de hele Europese Unie aangepakt moeten worden.

Lees ook: Aziatische tijgermug gesignaleerd in Amstelveen

Dit houdt in dat alle nesten van de hoornaar opgespoord en uitgeroeid moeten worden, al heeft dat nu niet zoveel zin meer volgens Wilfred Reinhold van stichting platform Stop invasieve exoten. Vanaf half oktober vliegen de koninginnen namelijk uit om te overwinteren en dus zitten zij nu niet meer in het nest. 

Wees alert!
Reinhold roept wel op om volgend jaar extra alert te zijn op het beestje. De Aziatische hoornaar is te herkennen aan zijn donker achterlijf met een kleine gele vlek. Wie denkt het insect gezien te hebben, wordt gevraag om daarvan een melding te doen op Waarneming.nl.

N. De Vette-Ipema