Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Overnemen, opknippen of niks doen: wat gaat er gebeuren met het MC Slotervaart?

1 november 2018, 16.01 uur · Aangepast 23 november 2018, 15.20 uur

Het ziekenhuis is failliet, de opgenomen patiënten zijn weg en het personeel is zijn baan kwijt. De langslepende economische malaise rond het MC Slotervaart kwam in de afgelopen dagen tot een dramatisch slotstuk. Maar is het ook echt het einde van het ziekenhuis dat in 1976 geopend werd door koningin Juliana? Wat gaat er nu gebeuren met het MC Slotervaart?

Direct na het uitspreken van het faillissement en het aanstellen van curatoren meldden de eerste overnamekandidaten zich al. In eerste instantie waren dat er drie. Maar inmiddels hebben meer gegadigden zich kenbaar gemaakt. De curatoren hebben gesprekken met alle partijen om zo te bepalen of er serieuze voorstellen tussen zitten.

Lees ook: Rechtbank: Faillissement MC Slotervaart wordt niet vernietigd

Leeg ziekenhuis kopen
Achter die gesprekken zit grote haast, want de medische afbouw van het MC Slotervaart is in volle gang. Opgenomen patiënten werden een dag na het faillissement al overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Eind november worden ook alle poliklinieken van het ziekenhuis gesloten en rest er weinig meer dan een gebouw.

Lees ook: Boosheid tijdens commissievergadering over MC Slotervaart: 'Er is chaos'

Die medische afbouw zit een mogelijke overname flink in de weg. Op dit moment betekent een doorstart ook de overname van een patiëntenbestand en dus gegarandeerde inkomsten. Eind november is de kans groot dat er een leeg ziekenhuis gekocht wordt.

Gehele ziekenhuis of alleen polikliniek?
Mocht er een doorstart komen dan is de verwachting dat nieuws daarover binnen enkele dagen naar buiten komt. Meerdere bronnen bevestigen dat aan AT5. De vorm van die mogelijke overname is nog zeer onduidelijk. Zo zouden er partijen zijn die het hele ziekenhuis, inclusief het onroerend goed willen kopen. Maar zijn er ook gegadigden die alleen interesse hebben in een polikliniek of een dienst.

Lees ook: Schrijnende gevolgen failliet MC Slotervaart: 'Ik heb kans om vrijwel doof te worden'

Vooral die laatste optie, waarbij alleen de afdelingen worden overgenomen waarin het het MC Slotervaart medisch en economisch gezien uitblonk, is volgens econoom Marcel Canoy een serieuze. Het gaat dan bijvoorbeeld om de afdelingen gespecialiseerd in geriatrie, maagverkleiningen en slaapproblemen. 'Als het gaat om afdelingen die zorgtechnisch en economisch rendabel zijn, waarom zou je die dan killen?'

Lees ook: René en Lonneke werkten bijna een halve eeuw in 'ons Slotervaart'

Of die afdelingen dan een plek houden in het huidige ziekenhuis dat is nog maar de vraag. 'De infrastructuur is er natuurlijk. Maar misschien dat andere ziekenhuizen in de regio een dergelijke afdeling wel in huis willen nemen. Het valt of staat allemaal bij de kwaliteit van de plannen die nu ingediend worden', zegt Canoy. Daarbij zullen de curatoren niet alleen kijken naar de continuïteit van de afdeling. Maar ook of er op een 'fatsoenlijke' manier met schuldeisers wordt omgegaan.

'Een bodemloze put'
Het plan van 46 medisch specialisten om samen een poging te doen om het ziekenhuis te kopen, klinkt Canoy niet vreemd in de oren. De ruim twee miljoen euro die zij bij elkaar willen leggen is bij lange na niet genoeg voor een complete overname, dus een externe investeerder is nodig. 'Als ze een inhoudelijk goed doortimmerd plan hebben, waarom dan niet? Ze zijn niet opgeleid om een bedrijf te leiden. Maar daar kunnen andere mensen ze bij helpen.'

Lees ook: MC Slotervaart is verleden tijd: wat betekent dat voor de zorg in de stad?

Dan is er nog de mogelijkheid dat de overheid bijspringt om zo het ziekenhuis open te houden, zoals sommige politieke partijen graag zien. Maar als er niets verandert in de bedrijfsvoering van het ziekenhuis, dan is dat volgens Canoy geen reële optie.

'Het is een bodemloze put. Je kunt niet verwachten dat de overheid of de zorgverzekering daar maar geld in blijft gooien.' Het gehele ziekenhuis overnemen en nieuwe bestuurders aan het roer zetten is volgens hem wel mogelijk. 'Ik denk niet dat het gebeurt. Maar met een goed plan is ook dat mogelijk.'

Lees ook: Wat gebeurt er als het MC Slotervaart failliet gaat?

Rapport van curatoren
Wat ook nog steeds tot de mogelijkheden behoort is 'niks doen'. Canoy zegt dat er voldoende zorgcapaciteit is in de regio, om een definitief einde van het MC Slotervaart op te kunnen vangen. Mocht die laatste optie de enige overblijvende blijken te zijn, dan wordt daarover meer bekend aan het eind van deze maand. De curatoren zijn dan verplicht om een eerste rapport met bevindingen te publiceren.

Wil je meer lezen over het faillissement van het MC Slotervaart? Check dan al onze verzamelde video's, interviews en artikelen.