Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Netwerk rond dementerende migranten dreigt te verdwijnen door failliet MC Slotervaart

2 november 2018, 15.04 uur · Aangepast 2 november 2018, 17.08 uur

Door het faillissement van het MC Slotervaart dreigt een belangrijk netwerk voor dementerende migranten in Nieuw-West te verdwijnen. Geriaters, familieleden van patiënten en wethouder Marjolein Moorman roepen de andere ziekenhuizen in de stad op de zogeheten geheugenpoli over te nemen, zodat de jarenlange opgebouwde kennis en kwaliteit niet verloren gaan.

Lees ook: Grote druk op huisartsen door failliet MC Slotervaart: 'De eersten vallen al om'

De zogeheten geheugenpoli ziet jaarlijks tweeduizend patiënten, waarvan ongeveer een kwart een migratie-achtergrond heeft. De komende jaren groeit de groep oudere migranten in de stad verder. In Nieuw-West wordt de grootste groei verwacht. 

Testen voor dementie
Veertien jaar geleden zag het MC Slotervaart dat er voor de groep migranten in de stad geen goede methode was om dementie vast te stellen. Het ziekenhuis besloot om samen met huisartsen en andere zorgverleners rondom deze groep een netwerk op te bouwen. 'We zijn toen begonnen met het ontwikkelen van een aantal testen om dementie vast te kunnen stellen bij deze groep. Die testen hebben we nu en die gebruiken we ook heel veel op onze poli, waar veel eerste generatie ouderen migranten komen', zegt geriater Jos van Campen.

Daarnaast bood het MC Slotervaart een tolk aan. Van Campen: 'Dat vinden we belangrijk. Dan kunnen we met de patiënt direct praten en niet alleen via de familie.' Enkele jaren geleden besloot de overheid om de tolk niet meer te vergoeden. Het MC Slotervaart besloot daarom de tolken zelf te betalen, om goede zorg te kunnen blijven garanderen.

Lees ook: MC Slotervaart failliet verklaard

Een van de patiënten van de geheugenpoli is de vader van Esma Agzanay. 'Binnen deze afdeling hebben ze vastgesteld dat mijn vader alzheimer heeft en vasculaire dementie. Het was natuurlijk heel heftig om die diagnose te krijgen. Maar ergens ook wel fijn dat je datgeen krijgt bevestigd, wat je al langere tijd denkt.'

Agzanay heeft warme herinneringen aan de geheugenpoli. 'Mijn vader moest laten zien hoe hij thee zet. Dat vond ik zo mooi. Hij kreeg toen de mogelijkheid om Marokkaanse thee te zetten. Het is zo mooi dat ze daar rekening mee houden. Er was ook een optie voor Turkse thee. Heel indrukwekkend.'

Aanpak hard nodig
De speciale aanpak die het ziekenhuis ontwikkelde bleek hard nodig. Onder een deel van de migranten heerst namelijk een taboe op dementieklachten. Daarnaast hebben huisartsen ook moeite om dementie vast te kunnen stellen bij migranten.

Door het faillissement van het MC Slotervaart zijn er grote zorgen bij de geriaters van het ziekenhuis en familieleden van patiënten. Zij vrezen dat de broze verbinding die het ziekenhuis heeft in Nieuw-West zal verdwijnen.

Lees ook: MC Slotervaart is verleden tijd: wat betekent dat voor de zorg in de stad?

Van Campen: 'Ik maak me zorgen als deze kennis verdwijnt in de stad. We moeten hier zeker bij stilstaan. De afdeling geriatrie zou bijvoorbeeld ondergebracht kunnen worden in de omringende ziekenhuizen. We hopen vurig dat dit gaat lukken. Dat is in handen van de curator en verzekeraars en ook de andere ziekenhuizen waar we dan zouden kunnen landen.'

Vervolgafspraken
De vader van Agzanay kan momenteel geen vervolgafspraken maken. 'Mijn vader heeft de zorg nodig. Ik weet niet hoe lang hij die nog kan krijgen. Hij is ook niet meer de jongste. Het is prettig als we de juiste zorg gaan krijgen. Nu staat alles stil. Je weet niet wat er gaat komen en of het goed gaat komen. Het is zorgwekkend.'

Ook zorgwethouder Marjolein Moorman hoopt dat de kennis van de geheugenpoli behouden kan blijven. Ze zegt zich er, ondanks dat ze er officieel niet over gaat, hard voor te gaan maken bij diverse partijen in de stad, die de afdeling mogelijk over kunnen nemen. De voorkeur van Moorman ligt bij het OLVG in West, omdat de zorg nabij en in de buurt moet blijven.