Start van hoofdcontent

112

nl

Van terrorisme verdachte Syriër langer vast

2 november 2018, 16.08 uur · Foto: Pixabay

De 32-jarige Syrier die vorig jaar in debatcentrum De Balie werd herkend als IS-strijder, blijft nog zeker twee weken langer vastzitten. De man werd dinsdag aangehouden, omdat hij vermoedelijk actief is geweest voor de terroristische organisatie Jabat al-Nusra.

De Syriër vroeg in 2014 onder een valse naam en met een vals paspoort asiel aan in Nederland.

Vorig jaar in september werd de man nog herkend als IS-strijder tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie. Op dat moment werd de documentaire City of Ghosts getoond. De film laat zien hoe Raqqa als hoofdstad van het kalifaat veranderde in een spookstad.

Lees ook: Syriër die in de Balie werd herkend als IS-strijder aangehouden

De verdachte komt volgens de AIVD zelf ook uit Raqqa zou daar hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Namens Jabat al-Nusra zou hij gevechtshandelingen hebben verricht. Bovendien zou de man betrokken zijn geweest bij aanslagen. Volgens de inlichtingendienst zijn daarbij veel doden gevallen.

Lees ook: Syriër die De Balie bezocht ontkent banden te hebben met IS

Na de aanhouding van de Syriër is zijn woning in Amsterdam doorzocht. Daarbij heeft de politie beslag gelegd op digitale apparaten, financiële gegevens en reisdocumenten.

De man wordt niet alleen verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, maar ook van het witwassen van geld. Aankomende vrijdag moet hij voor de rechter verschijnen.