Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Van pisplek naar hotspot; de Straten kijkt binnen bij Waterkant-oprichter Brian Fernandes

4 november 2018, 11.00 uur · Aangepast 4 november 2018, 15.55 uur

Je hebt drukke terrassen, nog drukkere terrassen en je hebt Waterkant. Sinds de opening in juni 2014 groeide Waterkant binnen no time uit tot een ware hotspot.  En dat onder een parkeergarage waar je niet dood gevonden wil worden. Bekijk de hele aflevering onderin dit artikel.

Het was er vies, stonk er naar pis en er hingen veel zwervers rond. Maar de overbuurman, Brian Fernandes (47), zag er potentie in. Hij gaf zijn baan als manager van Paul de Leeuw op en ging zijn droom achterna. 'Dat dit uit mijn brein is gekomen, dat is een wonder', vertelt de trotse eigenaar van Waterkant in het AT5-programma De Straten: Binnenskamers.

Brian Fernandes:

repetitieruimte

Het succes van Waterkant kan niemand ontgaan zijn. Al vier zomers lang zit de kade bij slechts een klein zonnestraaltje al vol. Maar ondanks alle klandizie is Fernandes nog geen miljonair: 'Haha, nee, was het maar waar, die vergissing begaan veel mensen. Een groot deel van de omzet gaat er ook uit. En daarnaast is het terras de komende vijf maanden bijna leeg', zegt de eigenaar verdrietig. Hij ziet op tegen de winter. 'Ik heb sowieso altijd last van een winterdepressie, maar als je dan zo'n bruisende zomer hebt en dan nu is het ineens zo rustig en leeg, ja dan val je wel in een zwart gat.'

Fernandes 
Fernandes woont al zestien jaar aan de Nassaukade tegenover Waterkant. Eerst met zijn ex-vriend Rik van de Westelaken, en nu alleen. Al jaren droomde hij ervan om onder de verlaten parkeergarage een Surinaams café te beginnen. 'Ik kom uit Suriname en daar hebben ze De Waterkant. Een plek aan een rivier met allemaal Surinaamse kioskjes, waar je kan chillen. Vroeger als kind kwam ik daar graag met mijn ouders', vertelt hij, terwijl hij bladert door zijn kinderfotoboek. De Waterkant in Suriname deed hem denken aan de plek tegenover zijn huis. 'Mensen denken altijd dat Waterkant zo heet omdat het aan de het water ligt, maar het is ook vernoemd naar De Waterkant in Suriname.'

Er is maar weinig zon nodig om de kade stampvol te krijgen:

repetitieruimte

De geheime lover van Paul
Hij gaf na vijftien jaar zijn baan op als manager van Paul de Leeuw. Op de muur in zijn huis hangt een grote foto van hem en Paul uit het oude weekblad Party, met de tekst: 'De geheime lover van Paul'. Was dat ook echt zo? 'Nee, het was niet zo. Echt puur een zakelijke relatie. Prachtig hè', zegt Fernandes lachend. 

Als verrassing gaf De Leeuw nog een lief videobericht mee aan AT5 om aan Fernandes te geven. 'Ik wil nog even zeggen, als we bij de Waterkant zijn, dat ik dan zo trots op jou ben en op alles wat je hebt bereikt. En ook je geweldige persoonlijkheid en je vriendschap. Daar ben ik je ontzettend dankbaar voor. Zoen!' Aldus De Leeuw vanuit zijn huis in Spanje, waar Fernandes ook graag kwam. Hij raakt zichtbaar ontroerd bij het zien van het filmpje: 'Wat leuk! Hij was mijn eerst werkgever, dat vergeet je niet.' Hij mist het werken voor Paul de Leeuw. 'De reuring die televisie met zich meebrengt mis ik wel echt. Er was altijd wat te doen.'

Fernandes werkte jarenlang samen met (een trotse!) Paul de Leeuw:

repetitieruimte

Nieuwe locatie
Toch blijft Fernandes doorgaan in de horeca. Een Waterkant 2.0 misschien? 'Nee, een nieuwe Waterkant zit er niet in. De verborgen plekken zijn op', aldus Fernandes. Hij heeft zijn pijlen gericht op Rotterdam en op Pacific Parc. Samen met de Drie Wijzen uit Oost kocht hij onlangs het pand op het Westergasterrein. 'Pacific 2.0. We zijn nu druk bezig met de plannen. Het personeel en de naam blijven hetzelfde.' Meer dan dat wil Fernandes nog niet verklappen.

Kijk hier de aflevering van de Straten: Binnenskamers met Waterkant-eigenaar Brian Fernandes.



Meer Straten
Wil je nou vaker binnenkijken op bijzondere plekken? Kijk dan hier naar veel meer afleveringen van de Straten van Amsterdam.