Start van hoofdcontent

112

NL
V

Willem II-supporters: juridische stappen tegen Amsterdamse politie

6 november 2018, 08.39 uur · Aangepast 6 november 2018, 12.14 uur

Supporters van voetbalclub Willem II willen juridische stappen ondernemen tegen de Amsterdamse politie en de gemeente. Aanleiding is het ME-optreden van afgelopen zaterdag op Centraal Station.

Een trein met 150 Tilburgse supporters werd op het station opgewacht door een peloton ME'ers. Ze werden ingesloten en mochten geen kant op. Burgemeester Femke Halsema had een noodbevel uitgevaardigd omdat er werd gevreesd voor een confrontatie met de harde kern van Ajax, die de Brabanders zou hebben opgewacht in de buurt van CS.

Lees ook: 'Ontvangstcomité' harde kern Ajax zorgde mede voor plotselinge ME-inzet Centraal

Politie in Amsterdam: Willem-IIsupporters vernielden een eetstalletje op station Tilburg. Politie in Tilburg (de gehele dag aanwezig): Dat is niet waar.

— Christian Visser (@Voetbaladvocaat) November 6, 2018

De supporters van Willem II zijn boos omdat zij zich keurig gedroegen, maar toch twee uur werden ingesloten. Volgens supportersvereniging Kingzine was dit een vorm van vrijheidberoving. 'In Amsterdam zijn de supporters ingesloten door de politie en daarna stuk voor stuk gefouilleerd en op de foto gezet', schrijft de stichting op haar website.

Geen sanitaire voorzieningen
'Na twee uur wachten zijn de supporters naar de Johan Cruijff Arena begeleid alwaar de supporters weer een aantal uur moesten wachten. Gedurende deze uren zijn de supporters niet voorzien van eten en waren er geen sanitaire voorzieningen. De bijna tweehonderd supporters zijn slechts voorzien van enkele flesjes water.'

Lees ook: Directeur Willem II gepikeerd: 'Onze supporters zijn slecht behandeld'

Willem II speelde zaterdagavond in de Arena tegen Ajax, maar een aantal supporters wilde na het politieoptreden liever naar huis dan nog de wedstrijd bijwonen. Dat werd volgens Kingzine echter onmogelijk gemaakt.

Lees ook: ME omsingelt 150 voetbalsupporters op Centraal Station

'Gezien bovenstaande feiten zijn wij van mening dat de supporters ten onrechte van hun vrijheid beroofd zijn. Stichting Kingzine ziet dan ook genoeg aanleiding tot het nemen van juridische stappen richting de politie en de gemeente Amsterdam. Op dit moment onderzoeken we welke stappen dit moeten zijn en wat we hier voor moeten doen', aldus de supporters.