Start van hoofdcontent

112

nl

Liquidatiepoging café Zuid: 'Ze komen naar binnen, schiet!'

6 november 2018, 16.00 uur · Aangepast 8 juni 2020, 12.02 uur · Door Redactie

De 29-jarige Riff W. uit de Diamantbuurt schoot in de nacht van 1 op 2 april vanuit de keuken van café Zuid drie keer in de richting van de straat. Vlak daarvoor werd de kroeg in de Pijp onder vuur genomen door twee personen. Voor het terugschieten vanuit het café wil justitie W. vijf jaar de cel in hebben.

Echt druk is het die zondagavond (het is net Tweede Paasdag) niet in de buurtkroeg op de hoek van de Ruysdaelkade en de Van Ostadestraat. Een groepje mannen is in de weer met ballonnen met lachgas. Een paar anderen hangen bij de gokkasten. Op een tv-scherm aan de muur staat een tekenfilm op. 

Kogelregen
Maar rond tien over half één 's nachts slaat het gemoedelijke sfeertje plotseling om. De aanwezige café-gasten stuiven alle kanten op. Er is paniek. Een leeg glas op de bar spat uiteen. Sommige bezoekers vluchten het keukentje in. Onder wie de barvrouw, die nog probeert de tralies van het binnenraam te verwijderen om te kunnen vluchten. Anderen verschuilen zich achter de gokkasten.

Het café ligt onder vuur. In amper een seconde tijd vliegen acht kogels café Zuid binnen. Waarschijnlijk afkomstig uit een automatisch vuurwapen. Bezoekers moeten wegduiken om niet geraakt te worden. Dat lukt niet iedereen: twee personen worden geraakt. Eén man vlakbij zijn keel. Een ander in de buurt van zijn hart.

Terugschieten
'Ze komen naar binnen, schiet!', wordt er geschreeuwd. Na het laatste schot vanaf de straat duurt het dertien seconden voordat er opnieuw schoten klinken. Dit keer niet van buitenaf, maar vanuit het café. Het is Riff W. Hij schiet vanuit het keukentje achter de bar drie keer in de richting van de deur.

Tekst gaat verder onder de video

'Het leek mij een logische reactie', verklaart W. vandaag voor de rechter. 'Ik dacht dat mijn laatste dagen geteld waren. Ik was doodsbang dat ze naar binnen zouden komen. Daarom heb ik als waarschuwing naar buiten geschoten met de bedoeling: "beter komen jullie niet naar binnen".'

Riff (29 jaar, zwarte hoodie, afkomstig uit de Diamantbuurt, Amsterdamse accent) is ervan overtuigd dat hij erger heeft voorkomen met zijn actie. 'Je ziet vaker op televisie dat, als er op een café wordt geschoten, ze daarna ook naar binnen komen om iemand neer te maaien. Schuldig of niet', zegt W., die zelf overigens in zijn hand werd geraakt. 

Lees ook: Burgemeester sluit per direct beide vannacht beschoten cafés

Achtergronden
Het vuurwapen waarmee hij schiet, zou van zijn vriend Omar E. zijn geweest. Ook Omar is die avond bij het café. Hij is aangeschoten, laat het vuurwapen zien en bralt iets over 'als er problemen zijn...' 'Ik zei: je gaat niet naar de stad met dat ding. Dat wordt gegarandeerd politiebureau', aldus Riff, die het vuurwapen vervolgens voor Omar bewaart in een tas. 

Over de achtergronden van de schietpartij wordt vandaag niets duidelijk. 'Er zou een prijs op uw hoofd staan', legt de rechtbankvoorzitter W. voor. 'Onzin, daar kan ik helemaal niets mee', antwoordt de 29-jarige Amsterdammer. 

repetitieruimte

Traumatisch
Het Openbaar Ministerie kwalificeert de schietpartij als 'een traumatische ervaring voor de cafébezoekers, buurtbewoners en de rest van Amsterdam'. 'Wéér een schietpartij. Hoe veilig is de stad nog?', vraagt de officier van justitie zich af. 'Als we dit niet zwaar zouden bestraffen, en verdachten zoals deze hun gang laten gaan, dan is het einde zoek.'

Het OM eist vijf jaar cel tegen Riff W., die op op 19 juli wordt aangehouden op een Duits vliegveld onderweg naar Tanger. Naast het schieten vanuit het café legt justitie hem ook verboden wapenbezit en het witwassen van ruim vijfduizend euro en een rolex ten laste.

Noodweer
'Als het aan het OM ligt, is dat dus de keuze die je hebt: wachten tot je onder vuur wordt genomen of vijf jaar gaan zitten?', bepleit Michiel Balemans, de advocaat van W. Volgens hem gaat het om noodweer en had W. geen andere keuze dan terugschieten om zijn eigen leven en dat van de andere bezoekers niet verder in gevaar te brengen.

'Cliënt wordt door het OM neergezet als een koele kikker die het leuk vindt om lekker terug te knallen. Maar hij was doodsbang en verkeerde in een toestand van chaos, paniek en de overuiging dat de schutters nog niet klaar waren buiten', aldus Balemans.