Politiek

Gemeente kan ongewenste koper MC Slotervaart dwarsbomen met eerste recht op koop

8 november 2018, 15.50 uur · Aangepast 8 november 2018, 20.47 uur

AT5
AT5

De gemeente heeft het eerste recht op koop van het gebouw van het MC Slotervaart bedongen. Dit kwam vandaag naar voren tijdens de gemeenteraad.

Het eerste recht op koop houdt in dat als een partij het pand zou willen opkopen, dit eerst bij de gemeente zou moeten worden aangeboden. De gemeente krijgt dan als eerste de mogelijkheid om het gebouw tegen een marktconforme prijs te kopen. Ziet de stad hier vanaf, dan mag een andere partij alsnog een bod doen.

Lees ook: Halsema bezoekt failliet MC Slotervaart: 'Zorgverzekeraar moet aan de bak'

Op deze manier heeft de gemeente het ziekenhuisgebouw niet gekocht, maar heeft zij wel een vorm van invloed over wat voor partij het gebouw dan al dan niet koopt. De gemeente zou dit kunnen tegenhouden als het iemand is die met plannen komt die tegen de bestemming in gaan. Enige mogelijkheid om een eventuele koop van een andere partij te dwarsbomen is dan om het pand als gemeente zelf te kopen. 

Lees ook: Wethouder verrast door snelle omgang MC Slotervaart: 'Zorg patiënten nu prioriteit'

Wethouder Moorman zegt in de raad dat ze met het recht op eerste koop 'sturing wilt houden' op het proces. 'Wij hebben geen behoefte aan vastgoedcowboys.' Op dit moment is er geen sprake van dat de gemeente het gebouw actief zelf wilt kopen.

Dossier Slotervaartziekenhuis
Lees al onze berichtgeving over het MC Slotervaart terug in ons dossier.