Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

De stad is weer even een slagveld voor De Cock, met cee oo cee kaa

13 november 2018, 07.07 uur · Aangepast 14 november 2018, 19.18 uur

Tientallen ME'ers op paarden, barricades, krakers, een auto in de fik. En het belangrijkste: een nog jonge talentvolle politieagent die er middenin zit. We kennen hem allemaal: De Cock, met cee oo cee kaa. Hij is weer terug voor de opnames van de nieuwe Baantjer film.

De serie Baantjer kwam jaren geleden al ten einde, maar in de film Baantjer wordt nu verteld wat De Cock vóór de serie meemaakte bij de politie. Maandag werden de scènes opgenomen in de stad. Niet, zoals de serie, gebaseerd op een boek van Appie Baantjer, maar een helemaal nieuw verhaal dat in het begin van de carrière van rechercheur De Cock speelt.

Lees ook: Baantjer terug op tv met Waldemar Torenstra als De Cock

Voor dat verhaal keren we terug naar 1980, tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. Het centrum is veranderd in een slagveld. Krakers gaan in de Peperstraat keer op keer met de ME op de vuist, terwijl politiepaarden steeds opnieuw op de menigte inrijden. De Cock komt een mogelijke aanslag op de prinses op het spoor.

Druk is hoog
Makkelijk is het niet om het in beelden te vatten: er zijn aardig wat takes nodig om het kroningsoproer van 1980 weer tot leven te wekken voor de film 'Baantjer het begin'. Hoofdrolspelers Waldemar Torenstra en Tygo Gernandt weten dat de druk hoog is om er een goede film van te maken, gezien de legendarische status van de tv-serie.

Lees ook: Knokken met De Cock: Baantjer zoekt figuranten

'We kunnen het alleen maar kapotmaken en verkeerd doen', lacht Torenstra, die de jonge Jurre de Cock speelt. 'Maar ondertussen hebben we in ieder geval heel veel lol en hebben we zelf het idee dat we best wel wat moois aan het maken zijn.'

De film met De Cock, niet met de bekende Vledder maar compagnon Tonnie Montijn (Gernandt) aan z'n zijde, moet volgend jaar april in de bioscoop verschijnen.