Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoge werkdruk op universiteiten: 'Collega's zijn bezweken aan een burn-out'

14 november 2018, 13.00 uur

De werkdruk op universiteiten wordt alsmaar hoger en dat heeft grote gevolgen voor zowel docenten als studenten. Volgens Erik Borra, docent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is het aantal burn-outs de laatste jaren toegenomen.

Vorige maand werd bekend dat het aantal studenten opnieuw is toegenomen, dit jaar met vijf procent. Ondertussen neemt het beschikbare budget per student steeds verder af.

Geen vrije tijd
Erik Borra is docent aan de UvA. Zijn vakgebied is journalistiek en nieuwe media. Naast dat hij vaak de hele dag lesgeeft, moet hij thuis vaak ook nog werken. 'Om vijf uur is de les afgelopen. Maar ik merk dat ik regelmatig 's avonds moet werken. Als de kinderen op bed liggen kruip ik weer achter mijn computer.'

'Dan kan je wel denken: "Ik moet de kantjes er vanaf lopen". Maar je hebt wel te maken met studenten die goed onderwijs willen.' Op de vraag of de grens voor Borra inmiddels bereikt is, antwoordt hij: 'Nog niet helemaal. Maar ik hou wel mijn oren en ogen open. Ik moet wel af en toe bijklussen om te doen wat we willen doen.'

AT5 volgde Erik Borra tijdens zijn werk en sprak een aantal van zijn studenten:

'Mensen raken totaal overspannen'
Uit een onderzoek van de FNV uit 2017 blijkt dat zeventig procent van de medewerkers van Nederlandse universiteiten de werkdruk als hoog of zeer hoog ervaart. 'Ik ken een aantal collega's die bezweken zijn aan een burn-out. Je ziet het wel regelmatig de laatste jaren, dat mensen totaal overspannen raken,' vertelt Borra.

Ook studenten merken de gevolgen van de hoge werkdruk: 'Je krijgt veel minder persoonlijke aandacht, maar meer dat je in groepjes moet werken.'

'We staan op springen'
Toen vorige maand bekend werd dat het aantal studenten dit jaar opnieuw is toegenomen, luidden de bestuursvoorzitters van de UvA en de VU de noodklok. 'We staan voor mijn gevoel echt op springen,' zei Mirjam van Praag, bestuursvoorzitter van de VU, toen tegen AT5.

De grootste kritiek vanuit de universiteiten is er op het systeem dat door het ministerie van Onderwijs wordt gehanteerd, om te bepalen hoeveel geld universiteiten krijgen. De onderwijsinstellingen worden daarmee gestimuleerd om te groeien. 'Niet omdat groei een doel is, maar omdat onderwijs een van de beste investeringen is die je in dit land kan doen', vertelde Geert ten Dam, bestuursvoorzitter van de UvA.

Bekijk hier de reportage die AT5 vorige maand maakte over dit onderwerp, tekst gaat verder onder de video:

Systeem op de schop
Tweede Kamerleden lieten in een reactie op deze reportage weten dat zij ook vinden dat het systeem dat door het ministerie van Onderwijs wordt gehanteerd, op de schop moet. 'Je ziet dat universiteiten nu heel hard hun best doen om internationale studenten binnen te halen om hun stuk van de taart groot te houden. Daar moeten we echt iets aan doen,' aldus Frank Futselaar van de SP.