Stad

Voorlopig geen bodycams voor handhavers vanwege geldgebrek

15 november 2018, 06.15 uur · Aangepast 5 december 2018, 16.35 uur

Het college raadt de invoering van bodycams bij handhavers af omdat er op dit moment niet genoeg financiële middelen zijn.

Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad.

VVD-raadsleden Rik Torn en Marianne Poot dienden een voorstel in om handhavers een bodycam te geven. Volgens de liberalen komt het regelmatig voor dat handhavers te maken krijgen met geweldsincidenten tijdens hun werk, zoals verbaal en fysiek geweld.

Lees ook: VVD wil bodycams voor handhavers

Tussen 500.000 en 1.500.000 euro
Volgens de partij werkt een camera voor gemeentehandhavers deëscalerend, wat goed zou zijn voor de veiligheid van de stad. Sommige politieagenten dragen op dit moment al een bodycam. 

Hoewel het college positief tegenover het voorstel staat, zou er onvoldoende financiële dekking zijn voor de aanschaf van de bodycams voor handhavers. Het aanschaffen en gebruiken van de bodycams gaat tussen 500.000 en 1.500.000 euro kosten en dat geld is niet beschikbaar in de 'reguliere budgetten', aldus het college.

Lees ook: Amsterdamse politie start met bodycams

Maatregelen veiligheid
Wel zal er worden gekeken naar mogelijke maatregelen om het geweld richting handhavers terug te dringen, waarbij het voorstel van de VVD alsnog wordt meegenomen. Daarna zal alsnog een afweging worden gemaakt tussen de mogelijke manieren om de veiligheid van handhavers te garanderen.

Het initiatiefvoorstel wordt vanmiddag besproken in de raadscommissie Algemene Zaken.