Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ferrari, contant geld en schilderijen in beslag genomen wegens btw-fraude

15 november 2018, 14.00 uur · Aangepast 15 november 2018, 14.10 uur · Foto: FIOD

De FIOD heeft gisteren vier mannen aangehouden van 30, 32, 33 en 34 jaar. Zij worden verdacht van btw-fraude met de export van metaal. De fiscus is door de btw-fraude vermoedelijk 23 miljoen euro misgelopen.

Er werden zes woningen en twee bedrijfspanden in de omgeving van Amsterdam en Rotterdam doorzocht. Over de exacte locaties wil de FIOD niets zeggen. 

De FIOD nam zes luxe auto’s (een Bentley, Range Rover, Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes), een Bombardier-motor, waardevolle schilderijen, 10 horloges (Rolex, Patek Philippe en Cartier), sieraden en 70.000 euro contant geld werden in beslag. Ook een platinabaar, dure merkkleding en schoenen werden meegenomen.

Drie bedrijven
Er werd onderzoek gedaan naar drie groothandelsbedrijven in metaal. Het vermoeden van de FIOD is dat deze bedrijven metaal leveren aan buitenlandse ondernemingen die bij doorverkoop van het schroot btw moeten afdragen, maar dat bewust niet doen.  Dit is grensoverschrijdende btw-fraude. De onderneming die wel btw ontvangt, maar die bewust niet afdraagt, wordt ook wel ‘ploffer’ of ‘missing trader’ genoemd.

'Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem', laat de FIOD weten. 'Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alle de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Volgens het VAT Action Plan uit 2016 van de Europese Commissie bedraagt de schade van grensoverschrijdende btw-fraude € 50 miljard.'