Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

D66 en PvdA willen culturele archiefinstellingen weer tot leven wekken

19 november 2018, 13.46 uur · Aangepast 19 november 2018, 15.18 uur

D66 en PvdA vinden dat drie in Amsterdam gevestigde archiefinstellingen terug moeten komen. Het gaat om het voormalig Theater Instituut Nederland, Muziek Centrum Nederland en het Nederlands Archief Grafisch Ontwerp. In deze archieven werd de Nederlandse geschiedenis van de drie respectievelijke kunstvormen opgeslagen.

Dat meldt Het Parool. Alle drie de instellingen verdwenen tussen 2012 en 2013 en de collecties werden ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Er werd toen geen geld opzij gezet voor het onderhouden van toekomstige verzamelingen.

Ondergang voorkomen
De archieven kwamen vandaag ter sprake bij een Kamerdebat over de cultuurbegroting. 'De collecties zijn één keer gered van de ondergang, en daar ben ik blij mee, maar we moeten voorkomen dat de archieven nu alsnog verdwijnen,' zei Vera Bergkamp (D66) tijdens dit debat. Volgens Bergkamp zijn de collecties van groot cultuurhistorisch belang en kunnen ze jonge kunstenaars inspireren.

Samen met Lodewijk Asscher, leider van de PvdA, dient Bergkamp een motie in waarin de minister wordt opgeroepen om uit te zoeken hoe de drie instellingen in stand kunnen worden gehouden. Wat voor bedrag daar voor nodig is nog niet bekend.