Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het kan dus wel in Amsterdam, een flinke huurverlaging

19 november 2018, 14.03 uur · Aangepast 20 november 2018, 08.03 uur

Misstanden bij verhuurders komen geregeld voor. Maar dat die zo goed worden opgelost, is zeker uitzonderlijk te noemen. Studenten bonden met succes de strijd aan met de beruchte 'huisjesmelker' Marcel van Hooijdonk. 'De studenten stonden te juichen toen ze de nieuwe huurprijzen hoorden.'

In een voormalig kantoorpand aan het Koningin Wilhelminaplein in Nieuw-West wonen 150 mensen. Voor hun kamers betaalden ze tussen de 500 en 650 euro per maand aan verhuurder Marcel van Hooijdonk. Maar wat ze ervoor terugkregen, was weinig: het onderhoud liet duidelijk te wensen over en de deuren konden niet dicht waardoor iedereen zomaar het pand binnen kon lopen. 

De klachten bereikten de belangenvereniging !Woon die in mei een bezoek aan het pand bracht. 'Van Hooijdonk deed helemaal niks voor de huurders', zegt Gert Jan Bakker van de belangenvereniging. 'Hij bracht onder het mom van servicekosten dingen in rekening die helemaal niet werden geleverd.' Zo betaalden ze schoonmaakkosten, maar hebben de studenten nooit schoonmakers gezien. De lift was soms voor maanden kapot. 

Lees ook: Wethouder wil dat jongeren opstaan tegen huisjesmelkers: 'Laten we niet meer opgelicht worden'

'Geld in eigen zak gestoken'
Thomas Been woont sinds zeven maanden in het studentenhuis en bevestigt dit: 'Er was gewoon heel veel mis, het plafond kwam eruit zetten, de lift deed het niet en als het wel werkte was het soms gewoon eng.' Zijn huisgenoot Dion Piet doet ook zijn beklag: 'Ik betaal voor de glazenwasser, maar in de tijd dat ik hier woon, heb ik nog nooit een glazenwasser gezien. Ik denk dat ze het geld allemaal in eigen zak hebben gestoken.'

Samen
De belangenvereniging bracht de studenten samen: 128 studenten waren bereid om het in een rechtszaak tegen Van Hooijdonk op te nemen. 'Op dat moment kwamen we er ook achter dat de eigenaar van het pand al twee jaar bezig was om Van Hooijdonk eruit te zetten', zegt Bakker.

Die eigenaar is NSI, een bedrijf dat belegt in kantoorpanden. Zij verhuurde het gebouw aan SVU, het bedrijf waar Van Hooijdonk achter zit. SVU verhuurde het vervolgens door aan de studenten. 'We waren het niet eens met zijn bedrijfsvoering', laat een woordvoerder van NSI weten. Wat NSI daarmee precies bedoelt, wil de woordvoerder niet kwijt.

Net verschenen: Forse huurverlaging voor 150 studenten https://t.co/bYFmfBxo59 #huisjesmelker #studenten pic.twitter.com/cqWljisa5R

— !WOON (@stichtingwoon) 19 november 2018

Berucht
Duidelijk is dat Van Hooijdonk als een berucht huisjesmelker bekendstaat. Behalve in Amsterdam heeft hij ook panden in onder meer Utrecht en Breda. In 2015 kreeg hij van de SP de titel 'Huisjesmelker van het Jaar'. Hij kreeg het aan de stok met verschillende gemeentes die tegen hem handhaafden. Vorig jaar kreeg hij ook een gebieds- en contactverbod opgelegd voor het bedreigen van huurders in Utrecht. 

In Amsterdam werkte Van Hooijdonk met 'schijnconstructie', volgens !Woon. Hij verhuurde geen kamers, maar gangen met vijf kamers daaraan. Daardoor vielen de woningen officieel in de vrije sector en was het dus geen kamerverhuur. 'De studenten hadden op die manier minder bescherming en konden geen beroep doen op het puntensysteem van de Huurcommissie. Van Hooijdonk kon vragen wat hij wilde', zegt Bakker. 

Lees ook: SP nomineert 'vastgoedprins' Bernard als 'huisjesmelker van het jaar'

Schikking
Maar nog voordat de Amsterdamse studenten de strijd in de rechtbank konden aangaan, trof Van Hooijdonk een schikking met NSI. Hij werd voor een onbekend bedrag uitgekocht waardoor NSI nu zelf huisbaas is geworden van de studenten. Nu is de nieuwe huurprijs bekend: er gaat gemiddeld 1/3 van de prijs af, voornamelijk doordat de servicekosten een stuk lager komen te liggen. Ook gaat NSI extra investeren in bijvoorbeeld het sanitair en de lift om het onderhoud op orde te brengen. 

Daarmee is de kous voor de studenten nog niet helemaal af. Zij hebben jarenlang te veel betaald aan Van Hooijdonk, menen ze. Dat bedrag, enkele tienduizenden euro's, willen ze met hulp van !Woon via de rechter terugvorderen. Van Hooijdonk is ook actief in een ander pand in Nieuw-West. Omdat hij daar zelf eigenaar van is, kan !Woon moeilijker in actie komen. De belangenclub gaat wel proberen in contact met de huurders van dat pand te komen.

Marcel van Hooijdonk was niet bereikbaar voor commentaar.