Stad

Twee jaar cel voor man die terugschoot vanuit café in De Pijp

20 november 2018, 14.08 uur · Aangepast 20 november 2018, 14.54 uur

Een 29-jarige man moet twee jaar de cel in omdat hij in april vanuit een café in De Pijp heeft geschoten. Hij is wel vrijgesproken van het witwassen van onder meer een Rolex-horloge.

De schietpartij gebeurde op 2 april. De man stond samen met een vriend bij het raam van café Zuid toen hij onder vuur werd genomen. Door wie is nog altijd onbekend. De 29-jarige man werd in zijn hand geraakt en vluchtte de keuken van het café in. Daar schoot hij vervolgens drie keer richting de deur en het raam.

Lees ook: Buurtbewoner over schietpartij café Zuid: 'Dit is het zoveelste incident'

Niet doden
Volgens de rechter was er geen bewijs dat de man bezoekers of passanten wilde doden. Wel nam hij een groot risico dat er slachtoffers zouden vallen door op het raam en de deur te schieten. De kogels hadden kunnen afketsen met mogelijk grote gevolgen. Café Zuid bevindt zich op de hoek van de Van Ostadestraat en de Ruysdaelkade. 

Volgens de verdachte had hij geen keus dan terug te schieten om zichzelf te verdedigen. De rechtbank was het daar niet mee eens: volgens de rechters was de schietpartij al geëindigd toen hij zelf het vuur opende. De noodzaak om terug te schieten was daardoor verdwenen. 

Lees ook: Schutter opent vuur op café in De Pijp: twee gewonden

Gesloten
Volgens de rechtbank worden er steeds hogere gevangenisstraffen opgelegd bij vuurwapengeweld in de hoop dat er daardoor niet nog meer schietpartijen voorkomen. Het café werd na de schietpartij direct gesloten door de toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen.