Cultuur

Documentaire over Bellingcat: 'Het is een soort jongensboek'

20 november 2018, 13.14 uur · Aangepast 20 november 2018, 14.16 uur

API

Gewone mensen die vanachter hun computer dagenlang opzoek gaan naar informatie, dat is het systeem van Bellingcat. Al meerdere keren ontrafelde de groep onderzoekers schokkende feiten, bijvoorbeeld over de MH-17. Hoe dat precies werkt, is nu vastgelegd door Hans Pool in een documentaire.  

In die film, die vorige week op het IDFA in wereldpremiere ging, is te zien hoe het collectief te werk gaat. De leden zitten dagenlang achter de computer, waar zij nepnieuws ontrafelen zoals over een bomaanslag in Irak waar tientallen doden zouden zijn gevallen

Het onderzoekscollectief komt naar Nederland, om bijvoorbeeld onderzoekstraining te geven aan alle Amsterdammers die daar interesse in hebben. 'In het bijzonder lokale journalisten. Wij geloven dat onze methodologie optimaal werkt in combinatie met traditionele journalistiek', zegt Nick Waters van Bellingcat.

'Het is een soort jongensboek', zegt Hans Pool. 'Iedereen kan het. als je een laptop hebt en een internet aansluiting kan je meedoen met een soort spannende zoektocht.'

De documentaire Bellingcat - Truth in a post-thruth world wordt deze week nog vertoond op het IDFA en is vanavond ook te zien op NPO 2.