Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Cruiseschepen laten Amsterdam links liggen door toeristenbelasting

21 november 2018, 13.21 uur · Aangepast 21 november 2018, 14.43 uur · Foto: Peter Eijking

MSC Cruises, een van de grootste rederijen voor cruisevakanties, gaat in 2019 en 2020 niet meer in Amsterdam aanmeren. De reden hiervoor is de dagelijkse toeristenbelasting van 8 euro per persoon, die vanaf 1 januari betaald moet worden.

De schepen zullen op andere plekken in het land gaan aanleggen, waaronder in de haven van Rotterdam. De toeristen kunnen dan vanaf daar zelf met de bus naar Amsterdam. In totaal gaat het om zeven schepen in 2019 en 11 in 2020. 

Lees ook: Stadsbestuur wil dat cruisepassagiers 8 euro belasting per dag gaan betalen

Geschoffeerd
Dat de toeristenbelasting er zou komen werd afgelopen oktober bekendgemaakt. MSC-directeur Erik Schuffel zegt in Het Parool zich hierdoor 'geschoffeerd' te voelen. 

MSC hoopt een signaal af te geven aan de Amsterdamse politiek, vertelt Schuffel. Eerder werden door de coalitiepartijen al plannen gepresenteerd om de Passenger Terminal (PTA) uit de stad te weren. 

Lees ook: Hostels boos over verhoging toeristenbelasting: 'Dit zou funest zijn'

Kwaliteitstoerist
Schuffel denkt dat met de maatregelen tegen cruiseschepen het verkeerde type toerist wordt geweerd. 'Wij brengen de kwaliteitstoerist de stad in. Geen rolkoffers, geen mensen die in stegen pissen of hooguit een pizzapunt kopen.'

Ook denkt Schuffel dat het niet het gewenste effect zal hebben, aangezien een groot deel van de passagiers nu met de bus naar de stad zal komen'.