Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Staatssecretaris Visser: 'Burgemeester staat niet boven de wet'

25 november 2018, 12.38 uur · Aangepast 25 november 2018, 13.38 uur · Foto: Nick van Ormondt

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie heeft gereageerd op uitspraken van Femke Halsema. 'Niemand staat boven de wet, ook niet de burgemeester van Amsterdam', zei Visser in WNL Op Zondag. Het is de eerste reactie vanuit het kabinet op de uitspraken van Halsema.

Halsema zei vrijdag dat de stad geen gevolg zal geven aan een boerkaverbod. Ze wil niet dat vrouwen in een niqaab bijvoorbeeld uit de tram worden gehaald. 

Maar de staatssecretaris van Defensie zei in het programma op NPO 1 dat Amsterdam geen uitzondering heeft. 'Het gaat om veiligheid. Ik denk dat niemand in de schoolklas iemand wil met een boerka of een integraalhelm. Ook bij de gemeente zelf. Als je voor je paspoort komt, wil je gewoon zien wie er voor je staat', zei Visser.

Volgens de staatssecretaris kunnen mensen ook niet zomaar beslissen om bijvoorbeeld parkeergeld niet te betalen. 'Je kunt niet zelf gaan shoppen in de wet en zeggen wat je zelf belangrijk vindt of niet. Ook in Amsterdam vinden we belangrijk dat als je voor de klas staat, of naar het gemeenteloket gaat, of in het openbaar vervoer zit, je wilt gewoon zien wie er eigenlijk zit.'

De volledige uitzending is terug te kijken bij NPO Start.