Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam zet toch een streep door subsidieregeling snorfietsers

27 november 2018, 15.39 uur

Er moest vanaf januari 1,3 miljoen euro beschikbaar zijn voor eigenaren van een gemotoriseerde fiets die over wilden stappen op een schoner alternatief. Zo wilde de gemeente schoon rijden stimuleren. Maar een maand voordat de subsidieregeling in zou gaan, trekt de gemeente hem in.

Reden: een negatief advies van de raadscommissie Mobiliteit.

De commissie zet vraagtekens of de subsidieregeling wel effectief is. Zo moet er nog een aantal zaken worden uitgezocht: wat er met de oude snorfietsen moet gebeuren en wie er precies in aanmerking voor de subsidie moet komen. De commissie vreesde dat de subsidieregeling averechts zou werken waardoor er juist meer snorfietsen in de stad zouden komen, in plaats van minder.

Lees ook: Subsidie voor snorfietsbezitters die overstappen op schoner alternatief

Aankondiging
In oktober werd de subsidieregeling door wethouder Sharon Dijksma aangekondigd. Het bedrag was bedoeld voor Amsterdammers die overstappen op een elektrisch vervoersmiddel. Iedere overstapper kon tot 750 euro krijgen voor een schonere tweewieler. Dat betekent dat vermoedelijk meer dan 2.000 mensen een beroep op de subsidie konden doen. 

De subsidie moest er komen voor mensen die de dupe worden van de nieuwe regels voor snorfietsen die de gemeente wil invoeren, was de gedachte. In veel delen van de stad moet de snorfiets van het fietspad naar de rijbaan. Er zijn 4661 zienswijzen tegen het plan ingediend die allemaal moeten worden beantwoord. De gemeente verwacht daar voor het einde van het jaar klaar mee te zijn.