Start van hoofdcontent

112

nl

Chafik Yakhlaf nieuwe getuige in Staatsliedenbuurt-proces

28 november 2018, 12.45 uur · Aangepast 29 november 2018, 09.50 uur · Foto: frank Buis/AT5

Een opmerkelijke, nieuwe getuige in het proces rondom de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt. Crimineel Chafik Yakhlaf moet op de eerste dag van het hoger beroep - 10 december - komen opdraven in de rechtbank op Schiphol.

Dat heeft het gerechtshof woensdagochtend bekendgemaakt. Yakhlaf is opgeroepen door Inez Weski, de advocaat van verdachte Anouar B. Hij werd in 2016 samen met mede-verdachte Adil A. in eerste aanleg veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

Liquidatie op camping
Chafik Yakhlaf is de broer van Chahid Yakhlaf, die op 31 december 2015 op een camping in het Gelderse Kerkdriel werd geliquideerd. Chafik raakte zelf ook gewond bij die schietpartij. Er zat ook nog een derde man in de auto. Het drietal wist na de schietpartij te vluchten en kwam uit in het naburige dorpje Hoenzadriel. Chafik en de andere inzittende vroegen buurtbewoners nog om hulp, maar Chahid overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Gwenette Martha
De broers Yakhlaf werden gezien als prominente spelers in de Amsterdamse onderwereld. Ze zouden vertrouwelingen zijn geweest van de in 2014 in Amstelveen geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha zijn geweest.

Chahid overleefde in november 2014 een aanslag op zijn leven. Toen ontplofte een explosief onder zijn auto op de Poortdreef in Almere. Kort daarna werd het voertuig onder vuur genomen. Justitie vermoedt dat ruim een jaar later - 21 november 2015 - nóg een poging had moeten plaatsvinden om Chahid (en zijn broer Chafik) om het leven te brengen. In de omgeving van een shisha lounge in Utrecht vond de politie twee automatische vuurwapens. Geschoten werd er die avond niet. 

Een maand later werden de broers dus alsnog onder vuur genomen op camping Maaszicht. Volgens Het Parool zou de dadergroep, die het gemunt had op de Chafik Yakhlaf, 100.000 euro zijn beloofd. Als zijn broer Chahid ook dodelijk zou worden geraakt, zou dat bedrag hoger uitvallen. 

De aanslagen op de broers Yakhlaf zouden een vergeldingsactie zijn uit het rivaliserende kamp rondom Omar Lkhorf. Hij zit momenteel vast op verdenking van betrokkenheid bij diverse liquidaties. Omar is de broer van Youssef Lkhorf, een van de slachtoffers van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. 

Scheepvaartmuseum
Chafik, de nieuwe getuige in het hoger beroep in dat proces, was in mei 2013 ook aanwezig op 'Waterfront' in het Scheepvaartmuseum. Tijdens dat drukbezochte dancefeest werd een Amsterdamse crimineel doodgeschoten. Chafik zou die avond in het bijzijn zijn geweest van de schutter en een aantal andere criminelen.

Het hoger beroep in het proces rondom de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt begint maandag 10 december. Het gerechtshof heeft acht dagen uitgetrokken voor de zaak. De uitspraak wordt op 28 januari verwacht.