Politiek

Wethouder over onderzoek vakantieverhuur: 'Overlast buitensporig groot'

29 november 2018, 14.16 uur · Aangepast 29 november 2018, 16.12 uur

API

Laurens Ivens, wethouder Wonen, noemt de overlast van vakantieverhuur in het centrum 'buitensporig groot'. Hij reageert daarmee op het onderzoek van OIS dat vandaag naar buiten kwam. Uit dat onderzoek blijkt dat slechts twintig procent van de bewoners in stadsdeel Centrum géén overlast van vakantieverhuur ondervindt.

Bijna de helft van de Amsterdammers ervaart overlast van vakantieverhuur. 'Het is heel zorgelijk dat zoveel mensen overlast hebben', reageert Ivens. Ruim dertig procent staat zelfs achter een algeheel verbod op het verhuren van je woning aan toeristen. 

Lees ook: Helft Amsterdammers heeft last van vakantieverhuur

Extra centjes verdienen
Alexander Hammelburg van D66 zegt dat die ervaring van overlast 'serieus moet worden genomen'. 'Tegelijkertijd zie je dat Airbnb voor bewoners in Zuidoost of Nieuw-West een fijne manier is om extra centjes te verdienen. Bewoners kunnen dan zelf op vakantie. Dat moet ook kunnen, vinden wij.'

Woningontrekking
'Wat ik vooral opzienbarend aan het onderzoek vindt, is dat Amsterdammers het linken aan woningontrekking', reageert Sofyan Mbarki van de PvdA. 'Bedrijven als Airbnb zorgen ervoor dat Amsterdammers minder makkelijk aan een woning kunnen komen, omdat die woning inmiddels gebruikt wordt voor verhuur aan toeristen. En daar is een woning niet voor bedoeld.' 

Optreden
De VVD vindt dat vakantieverhuur - bijvoorbeeld via Airbnb - 'gewoon moet kunnen'. 'Als je op vakantie gaat, moet er een gewoon een week lang iemand in je woning kunnen', stelt Eric van der Burg. 'Maar wat uit dit onderzoek blijkt, is dat Amsterdammers vooral klagen over woningen die permanent of semi-permanent als Airbnb worden neergezet. Dat kan niet. Dat is woningontrekking. Airbnb moet dat zien te voorkomen en de gemeente moet daar tegen optreden', aldus Van der Burg. 

Lees ook: Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in 12 uur)

Coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en D66 dienden vorige maand een motie in om vakantieverhuur in de Haarlemmerbuurt, de Kinkerbuurt en op de Wallen te verbieden. Die maatregel wordt momenteel (juridisch) onderzocht.

Balanceren voor beste antwoord
Er is volgens de wethouder Wonen een roep om strengere regels. 'Een deel van de mensen zegt: helemaal verbieden en een deel zegt dat ze een gelijk aantal dagen voor de hele stad wil. Dat is mooi en dat is hoe wij uiteindelijk gaan balanceren hoe we het beste een antwoord gaan vinden', aldus Laurens Ivens (SP). 

Vanaf 1 januari 2019 mag je in Amsterdam je woning maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Nu is dat nog 60 dagen.