Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Beroemde foto Vincent van Gogh blijkt zijn broer te zijn

29 november 2018, 15.54 uur · Aangepast 29 november 2018, 16.44 uur · Foto: Van Gogh Museum

De foto waarvan iedereen altijd dacht dat het een portret was van de beroemde schilder Vincent van Gogh, blijkt niet Vincent te zijn, maar zijn broer Theo van Gogh. Dat heeft het Van Gogh Museum vandaag bekend gemaakt.

De twijfels over wie er op de foto was afgebeeld waren er al langer. Maar nu blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd is door het Van Gogh Museum en de Franse kunstkenner Yves Vasseur dat 'we' al die tijd naar de verkeerde Van Gogh hebben gekeken. De uitkomst is bevestigd door forensisch onderzoek. 

Bekende foto
Er zijn slechts twee bekende portretfoto's van Vincent van Gogh, omdat de schilder niet van portretfotografie hield. Het zijn twee dezelfde afdrukken van een 13-jarige jongen en een afdruk van een 19-jarige jongen. De foto van de 13-jarige van Gogh kwam wereldwijd in de openbaarheid en is te zien in vele biografieën, tentoonstellingen en catalogussen.  

Lees ook: Waarom lacht Vincent van Gogh niet?

Teio Meedendorp, senior onderzoeker Van Gogh Museum, zegt: ‘De vraag of het iemand anders zou kunnen zijn is nooit gesteld. Juist ook omdat er een overeenkomst bestaat tussen de jongen op de foto en het fotoportret van de 19-jarige Vincent, was er nooit eerder een directe aanleiding om hieraan te twijfelen.’

Portretten vergelijken
In 2014 ontstonden de eerste twijfels in VPRO-programma Fotostudio De Jong, in een uitzending kwam de vraag of de twee geportretteerde jongens wel dezelfde waren. Het Van Gogh Museum heeft daarna een grondig forensisch onderzoek laten uitvoeren door de Universiteit van Amsterdam waarbij alle bekende portretten van de broers Van Gogh vergeleken werden. Hieruit kon dus de conclusie getrokken worden dat de welbekende foto van de 13-jarige Vincent, zijn 15-jarige broer Theo blijkt te zijn. 

Lees ook: Film Loving Vincent in de race voor een Oscar

'Illusie armer'
‘Met deze ontdekking zijn we een illusie armer en een portret van Theo rijker. In feite bevinden we ons nu weer in de situatie zoals deze tot de verkeerde identificatie in 1957 altijd is geweest, met maar één fotoportret van een jonge, 19-jarige Vincent van Gogh', aldus de directeur van het Van Gogh Museum, Axel Rüger.