Stad

Gerechtshof: geen strafzaak tegen de tabaksindustrie

6 december 2018, 12.12 uur · Aangepast 6 december 2018, 12.40 uur

Pixabay
Pixabay

Er komt geen strafzaak tegen de de tabaksindustrie. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald. Advocate Bénédicte Ficq deed in 2016 aangifte tegen de industrie, mede namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen.

Verpleegkundigen, huisartsen, kinderartsen en ziekenhuizen sloten zich aan bij de aangifte. Zij willen de tabaksindustrie aansprakelijk stellen omdat sigaretten dusdanig ontworpen zouden worden, dat ze al snel verslavend zijn en dat ook blijven. 

De beslissing van het gerechtshof om toch niet over te gaan tot vervolging, volgt op een eerder het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) in februari. Toen concludeerde het OM dat er geen mogelijkheid was voor een kansrijke vervolging. 

'Eigen keuze'
Het is namelijk nog altijd de eigen keuze van de consument om te beginnen met roken, bepleitte het OM. Bovendien zouden producenten binnen de strikte regels blijven die gelden voor het produceren van sigaretten. 

Lees ook: Ficq accepteert besluit OM over tabaksindustrie niet: 'We gaan door'

Ficq kwam toen meteen in het verweer tegen dit besluit.  'Als je een product aanbied dat op voorhand niet gemeten kan worden omdat het gemanipuleerd is, dan kun je nooit zeggen dat je nooit zeggen dat je je aan de wet hebt gehouden', zei ze. Daarop diende ze een klacht in bij het gerechtshof in Den Haag. Maar die klacht werd vandaag dus afgewezen.