Stad

Topcrimineel Taghi overwoog liquidatie officier van justitie Koos Plooij

6 december 2018, 12.18 uur · Aangepast 6 december 2018, 13.08 uur

De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi, zou officier van justitie Koos Plooij hebben willen laten liquideren, zo blijkt uit onderschepte PGP-berichten (Pretty Good Privacy).

Dat meldt NRC. In de onderschepte berichten van 17 april 2016 wordt gesproken over de moordplannen. De telefoon waar het bericht mee werd verstuurd, was volgens de recherche in handen van de nog altijd voortvluchtige Taghi. Hij zou contact hebben gehad met een andere grote speler in de onderwereld: Rico - De Chileen - R., die momenteel vastzit in Nederland. 

Lees ook: 100.000 euro voor gouden tip over Ridouan Taghi, hoogste beloning ooit

'Laten slapen'
Volgens de recherche schreef Taghi:

'Sir, zullen (we) die kk Plooij laten slapen'.

Daarop zou Rico R., volgens de politie de ontvanger van het bericht, hebben geschreven:

'Haha, Hermano Sir. Dat zijn echte gedachtes, maar nee. (....) Wachten en kijken of we het anders kunnen doen. Wij hadden dat toen tegen mensen gezegd en kregen zwaar hoofdpijn!!! Hermano Sir, we doen wat we moeten doen. Fuck ze, maar we moeten scherp en tactisch te werk gaan!!'

Koos Plooij is een van de belangrijkste aanklagers in de zaken tegen de georganiseerde misdaad. Eerder was hij betrokken bij de vervolging van Willem Holleeder. 

Liquidaties
De recherche vermoedt al langer dat Taghi en Rico R. hebben samengewerkt. R. wordt in tegenstelling tot Taghi nog niet concreet in verband met gebracht met liquidaties. Volgens justitie zou Taghi opdracht hebben gegeven tot meerdere moorden in Utrecht. 

Lees ook: OM: 'Rico de Chileen had "ninja's" in Dubai klaarstaan voor liquidatie'

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat hij ook achter de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. zit op 29 maart van dit jaar op de NDSM-werf. Die liquidatie zou een wraakactie zijn, omdat Nabil een deal had gesloten met justitie. In een eerder onderschept PGP-bericht zou Taghi hebben geschreven: 

'Hij weet. Ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemd.....'

Het OM loofde onlangs honderd duizend euro voor de tip leidt tot de aanhouding van Riduan Taghi. Eenzelfde bedrag is uitgeloofd voor zijn vermeende rechterhand Said Razzouki. 

Rico R. staat volgende week voor de rechter. Dan zullen de berichten door het OM aan de rechtbank worden voorgelegd. De advocaat van Taghi laat weten de berichten niet te kennen.