Stad

Goed nabuurschap in wooncomplex voor oudere lhbt-ers; Bouw Woon Leef bekijkt De Roze Hallen

6 december 2018, 15.43 uur · Aangepast 6 december 2018, 22.15 uur

Whatsapp

Onlangs opende in de Kinkerbuurt de Roze Hallen, een wooncomplex voor lhbt-ouderen vanaf 55 jaar. AT5's Bouw Woon Leef keek binnen in dit bijzondere complex.

In de reguliere ouderenzorg zijn lhbt-ouderen vaak niet op hun plek. Uit onderzoek van het COC blijkt zelfs dat ouderen zich soms genoodzaakt voelen weer terug de kast in te gaan. Ook krijgen lhbt'ers relatief meer te maken met vereenzaming. De Roze Hallen probeert daarom een gemeenschap te creëren.

De Roze Hallen is geïnitieerd door Out Forever, een organisatie die in Amsterdam woningen realiseert voor lhbt'ers. De kwaliteit van wonen staat voorop. Bewoner Chris van Kroon vertelt dat er behoefte ontstond voor een plek waar 'wij homo's en lesbo's op een andere manier ouder worden. In plaats van in een verzorgingstehuis. De discussie was in die tijd dat mensen die in een verzorgingstehuis terecht kwamen weer terug de kast in gingen. Dus wij wilden het anders organiseren.'

Langs elkaar heen leven en je eenzaam voelen hoort niet bij de Roze Hallen. 'Gemeenschappelijkheid stond echt voorop. Het gaat om goed nabuurschap: elkaar ondersteunen waar nodig.'


Gemeenschappelijke ruimte

Op dit moment wordt ook de laatste hand gelegd aan het interieur van de grote gemeenschappelijke ruimte van het nieuwe wooncomplex, een essentieel onderdeel van de Roze Hallen. Hier kunnen bijeenkomsten en etentjes worden georganiseerd voor de buurt en voor andere leden van de lhbt-gemeenschap.

De ruimte heeft ook een praktische functie, de bewoners kunnen er de was doen. De architect Riëtte van der Werff legt uit dat deelruimtes bij grote complexen steeds vaker gewenst zijn maar dat de plannen vaak om financiële redenen niet door gaan. Ook bij de Roze Hallen stond de ruimte even ter discussie toen de bouwkosten van het complex hoger uitvielen dan gedacht. 'Dus één van de dingen die in eerste instantie dreigde te sneuvelen, was natuurlijk de gemeenschappelijke ruimte, omdat het gewoon vierkante meters waren.' vertelt van Kroon. Toch heeft de behoefte aan gezelligheid overwonnen en is de gemeenschappelijke ruimte er wel gekomen.

Meer Bouw Woon Leef?
Kijk naar meer video's over bouwen, wonen en leven in Amsterdam op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.

Whatsapp