Stad

Vertrektijden Noord/Zuidlijn vanaf morgen correct op informatieborden

7 december 2018, 14.32 uur · Aangepast 7 december 2018, 15.01 uur

Het heeft even geduurd, maar vanaf morgen worden dan ook de vertrektijden van de Noord/Zuidlijn correct weergegeven op de informatieborden. Alhoewel, het GVB kan niet beloven dat er geen afwijkingen plaatsvinden.

'Hoewel het tonen van de actuele reisinformatie een verbetering is ten opzichte van wat we tot nu toe konden weergeven op de borden, gaat het om een tijdelijke oplossing', licht Henk Pieters, manager reizigerscommunicatie van het GVB, die onzekerheid toe. 'De informatie is nog niet honderd procent accuraat; in ongeveer negen op de tien gevallen klopt het.'

Lees ook: Open deuren en helpende hand moeten reizigers Noord de juiste metro in krijgen

Pieters zegt verder dat in het geval van daadwerkelijke problemen bij het tijdelijke systeem weer kan worden teruggeschakeld naar het huidige systeem. Op dit moment staat op de informatieborden dat de metro elke zes minuten rijdt. Het aantal minuten dat het nog duurt voordat de metro vertrekt staat echter niet op de borden.

Technische uitdaging
Eerder zei het GVB al dat een bug in de software van het systeem ervoor zorgde dat de informatie nog niet volledig was. Daardoor trad een fout op in de vertaling van de informatie die uit de metrostellen werd verkregen naar de borden en de reisapps. In oktober zei de vervoerder nog dat het een flinke technische uitdaging was om met een oplossing te komen.

Lees ook: Nog steeds onduidelijk wanneer digitale reisinformatie Noord/Zuidlijn werkt

Die technische uitdaging is nu deels overwonnen. Maar geheel verholpen is het probleem nog niet, getuige ook de onzekerheid over de werking van het systeem dat morgen in gebruik gaat. 'Voor een definitieve oplossing hebben we echt meer tijd nodig', zegt Pieters. 'Dat we toch morgen met het systeem starten, doen we vooral om het ongemak voor reizigers zoveel mogelijk te beperken.'