Start van hoofdcontent

112

nl

Getuige Staatsliedenbuurt-zaak: 'Ik zou twee ton krijgen voor een valse verklaring'

10 december 2018, 19.00 uur · Aangepast 10 december 2018, 22.02 uur · Foto: frank Buis/AT5

Op de eerste dag van het hoger beroep rondom de liquidaties in de Staatsliedenbuurt (2012) heeft een getuige verklaard dat hij in de gevangenis is benaderd om een valse verklaring af te leggen. Die valse verklaring zou in het voordeel zijn van één van de verdachten. Als hij het deed, zou dat hem naar eigen zeggen twee ton hebben opgeleverd.

Het gaat om de 28-jarige Kroatische crimineel Goran K. Hij zit een jarenlange gevangenisstraf uit vanwege betrokkenheid bij een moord in Huijbergen in 2014. 

De verklaring die hij moest afleggen, zou een eerdere verklaring van topcrimineel Benaouf A. ongedaan maken.

Contact in de gevangenis
In de Pententiaire Inrichting (PI) De Schie in Rotterdam leerde Goran K. Benaouf A. kennen. Laatstgenoemde zit op zijn beurt vast voor betrokkenheid bij een moord in Antwerpen in 2012. Benaouf was het beoogde doelwit van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december van datzelfde jaar. Hij wist ternauwernood te ontkomen. Twee van zijn vrienden overleefden het niet. 

Benaouf's verklaring was belangrijk voor de rechtbank, die in 2015 - mede op basis van die verklaring - Anouar B. tot levenslang veroordeelde. Ook Adil A. kreeg levenslang. Een derde verdachte, Hamza B., is in Marokko uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar cel. 

'Popeye' niet herkend
Nu het hoger beroep vandaag inhoudelijk van start is gegaan, blijkt dat achter de schermen is geprobeerd om de verklaring van Benaouf onderuit te halen. 'Ik zou moeten verklaren dat Benaouf - toen ik samen met hem in de gevangenis zat - tegen mij gezegd zou hebben dat hij eerder een valse verklaring in de zaak had afgelegd. Dat ging over 'Popeye' (Anouar B.). Hij zou hem niet herkend hebben als één van de mensen in de auto', verklaarde Goran K. vandaag tegenover het gerechtshof. 

Brieven aan Benaouf
K. zou daar naar eigen zeggen twee ton voor krijgen. De getuige zegt het aanbod, dat hij van meerdere personen zou hebben gekregen, niet te hebben geaccepteerd. In plaats daarvan bracht hij via een aantal brieven Benaouf A. op de hoogte. Die zat op dat moment (oktober 2018) vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Alle post die daar binnenkomt, wordt standaard onderschept en gelezen. Zo kwamen de brieven ook in handen van de politie. 

'Oncontroleerbaar'
Inez Weski, de advocaat van Anouar B., noemt dat opvallend omdat K. kon weten dat zijn brieven zouden worden onderschept. Ze hint op een vooropgezet plan en bestempelt 
het verhaal van de getuige als 'volstrekt ongeloofwaardig en oncontroleerbaar.' K. zelf zegt dat hij niet wist dat gevangenispost zou worden onderschept. 

Het lijkt er niet op dat het verhaal van de getuige een belangrijke rol zal gaan spelen de komende twee weken. De zaak gaat morgenochtend verder. Vrijdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen voor Anouar B. en Adil A.