Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Borstbeeld van Johan Cruijff in de Arena

11 december 2018, 14.22 uur · Aangepast 11 december 2018, 15.47 uur

Een borstbeeld van Johan Cruijff komt binnenkort in de naar hem vernoemde Arena te staan. Een Voorburgse beeldhouwer heeft het beeld aangeboden en het krijgt nu een ereplaats in het stadion.

Het gaat om het eerste gietsel van het borstbeeld, dat beeldhouwer Guido Sprenkels al in 2016 heeft gemaakt. Sprenkels laat aan De Telegraaf weten dat hij natuurlijk hoopte dat het uiteindelijk terecht zou komen bij Ajax: 'Want daar hoort het ook.'

FC Barcelona
Het circa vijftig centimeter grote borstbeeld heeft de beeldhouwer gemaakt aan de hand van foto's en stills van televisiebeelden en interviews. Cruijff was toen ongeveer dertig jaar oud en op de top van zijn carrière. 

Van het borstbeeld worden in totaal acht gietsels gemaakt. Sprenkels laat aan de krant weten dat hij hoopt dat er ook eentje komt te staan bij FC Barcelona: 'Dat zou helemaal te gek zijn.'

Standbeeld
Het is het eerste beeld van Cruijff in de Arena maar waarschijnlijk niet het laatste. In oktober heeft de supportersvereniging een inzamelingsactie gedaan voor een standbeeld van de voetballer en de benodigde 75.000 euro is inmiddels binnen. 

Lees ook: Genoeg geld binnen voor standbeeld Johan Cruijff