Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verdachte anti-homo-flyer zou het weer doen. 'Ik vind niet dat ik strafbaar ben'

12 december 2018, 11.57 uur · Aangepast 12 december 2018, 12.54 uur

De 41-jarige Erdal A. die in 2016 anti-homo-flyers verspreidde in West en Nieuw-West vindt dat hij zijn doel heeft bereikt met de pamfletten. 'Ik vind dat ik het goed heb gedaan. Ik wilde aandacht en dat is gelukt.' Op de vraag van de rechter of hij het nog een keer zou doen, antwoordt A.: 'Ik vind niet dat ik strafbaar ben'.

De andere verdachte, Selahattin Y., zegt dat hij niet dacht dat hij met de flyer homo's discrimineerde. 'Ik kan mij nu wel voorstellen wat een homo denkt als hij deze tekst leest. Dat snap ik achteraf, maar van te voren had ik dat niet verwacht' aldus Y..

Lees ook: Advocaten vinden aanklacht anti-homo-flyer 'te vaag'

Engelse zaak
De verdachten besloten de flyers te verspreiden nadat ze op Facebook lazen over de familie Barbu, een zaak in Engeland waarbij een Roemeense vader de identiteit van een homo-echtpaar openbaarde, nadat zij zijn kinderen wilden adopteren.

'Ik werd erdoor geraakt,' vertelt Y. Maar waarom de flyer in Nederland verspreiden als die zaak speelde in Engeland?, wil de rechter vervolgens weten. 'Het gezin Barbu is een voorbeeld van wat er zich ook in Nederland afspeelt. En daarom wilde ik mijn kant van het verhaal laten horen', aldus Y.

Lees ook: Opnieuw homohaatflyer verspreid in West

'Religieuze mensen wakker maken'
Hij zegt geen mensen te willen beledigen. 'Ik wilde dat religieuze mensen wakker werden en in actie kwamen en nadachten over de vraag: ''Is het nou gerechtvaardigd om een kind bij een gezin te plaatsen, die niet dezelfde normen en waarden heeft?''

Waarom is de anti-homo-flyer dan verspreid in Amsterdam?' vraagt de rechter zich af. 'Omdat het de hoofdstad is,' aldus Y. Waarom specifiek Nieuw-West? 'Geen idee. Gewoon de navigatie volgen en daar stonden veel flats'.