Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

GVB schaft 31 elektrische bussen aan

12 december 2018, 14.16 uur · Aangepast 12 december 2018, 20.45 uur · Foto: GVB

Vanaf 2020 zet het GVB 31 elektrische bussen in. Het vervoersbedrijf tekent vandaag een contract met busfabrikant VDL voor de aankoop.

In de overeenkomst zit ook een optie om de aankoop tot in totaal 100 bussen uit te breiden. Ook levert VDL de installaties om de bussen te laden. 

Lees ook: Aanbesteding elektrische bussen GVB gestart

De eerste elektrische bussen gaan rijden op lijnen 15, 22 en 36 naar het Sloterdijkstation. De VDL is na een Europese aanbesteding uitgekozen vanwege de beste prijs en kwaliteit. Daarnaast heeft de busfabrikant ervaring met het maken van elektrische bussen. 

Algemeen directeur van het GVB, Alexandra van Huffelen, reageert verheugd op de komst van de nieuwe bussen. 'Dit is de eerste stap naar het verduurzamen van onze busvloot. Op deze lijnen rijden we elke week zo'n 42.000 kilometer, geweldig dat dit straks zonder uitstoot gaat en op 100 procent groene stroom', aldus de directeur. Het GVB wil de komende jaren het hele wagenpark uitstootvrij hebben.

Lees ook: GVB mag oude dieselbussen langer gebruiken

Ook Sharon Dijksma, wethouder Verkeer en Vervoer, is enthousiast. 'De aanschaf betekent meer rust op de straten waar de elektrische bussen gaan rijden en schonere lucht voor de buurten waar ze doorheen rijden. Dat is echt winst voor iedereen,' vindt Dijksma.