Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politici over Uber-misstanden: 'Veiligheid reizigers nu niet gegarandeerd'

16 december 2018, 13.04 uur · Aangepast 16 december 2018, 13.55 uur

Verschillende politici reageren op de reportage van AT5 waar meerdere misstanden bij Uber-chauffeurs aan het licht worden gebracht.

'Een chauffeur zonder boordcomputer, chauffeurspas, in een auto wat geen taxi is. Amsterdammers moeten erop vertrouwen dat ze veilig een taxi kunnen pakken, en dat je ook weet bij wie je in de taxi zit. Dat moeten wij kunnen garanderen. En dat is nu niet het geval' vindt Sofyan Mbarki (PvdA).

Ook Jan-Bert Vroege van D66 deelt deze mening: 'Het vervoeren van personen moet veilig gebeuren. Als mensen zonder de juiste papieren of diploma's dat gaan doen, levert dat onveilige situatie's op'.

Lees ook: Weet jij wie jouw chauffeur is? De schimmige handel in Uber-accounts

'Zelf verantwoordelijk'
De vraag is hoe er opgetreden moet gaan worden tegen zulke misstanden. Genoemde oplossingen zoals een vingerafdruk- of gezichtsherkenning, zouden vanuit het bedrijf zelf ingevoerd moeten worden.

'Uiteraard zijn alle taxibedrijven, waaronder Uber, zelf verantwoordelijk om misstanden binnen hun eigen bedrijf te voorkomen, maar handhaving moet gebeuren door de landelijke overheid en inspectie. En die doen dat veel te weinig', vindt Vroege.

'Maar controle op een paar honderd taxi's per jaar'
Daarmee wordt een van de meest genoemde reacties benoemd, namelijk handhaving vanuit de gemeente: 'We moeten zoveel mogelijk handhaven. Dat is heel erg belangrijk', vindt DENK-raadslid Numan Yilmaz. Maar volgens Vroege gebeurt handhaving op dit moment veel te weinig: 'Het blijkt dat we maar een paar honderd taxi's per jaar controleren. We hebben meer taxi's rijden op een zaterdagavond dan die paar honderd per jaar. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die verantwoordelijk is voor de handhaving, moet dus echt veel meer capaciteit vrijmaken om de misstanden op de taximarkt in amsterdam aan te pakken'.

Vragen in de raad
De PvdA, GroenLinks en DENK hebben al aangegeven dat zij in de raad vragen gaan stellen naar aanleiding van de reportage. Wethouder Sharon Dijksma van Verkeer en Vervoer wilde in de reportage niet reageren op de kwestie.

'Ik hoop dat we het zowel lokaal als landelijk kunnen gaan aanpakken. Gewoon bestrijden. Want dit kan niet', aldus Yilmaz. Naast de vragen pleit Mbarki voor strengere regels voor het samentrekken van de gehele taximarkt: 'Het is een grote jungle geworden. Als overheid moeten we weer de regie en de grip terugpakken. Dat betekent dezelfde regels voor álle participanten op de taximarkt'.

Bekijk hier de gehele reportage over Uber-accounts