Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Intimidatie en angstcultuur bij callcenter gemeente'

18 december 2018, 08.20 uur

GroenLinks, SP, PvdA, Denk, ChristenUnie en Bij1 willen een debat over de situatie bij het Contactcenter Amsterdam (CCA), het callcenter van de gemeente.

De raadsleden zeggen 'meerdere verhalen' te hebben gehoord over intimidatie door leidinggevenden van het CCA en een angstcultuur op de werkvloer. Daar waren eerder al signalen over binnengekomen, maar het stadsbestuur zei toen dat dat niet klopte. 

Lees ook: Amsterdam schrapt 500 ambtenaren

Langer dan 3,5 jaar
Volgens het huidige beleid krijgen medewerkers die 3,5 jaar aaneengesloten op een uitzendcontract werken bij het CCA 'mits er formatieruimte is' een vast contract aangeboden. Toch zou een derde van de medewerkers van het callcenter op dit moment langer dan 3,5 jaar op een uitzendcontract werken.

Volgens vakbond FNV zou 75 procent van alle medewerkers van het callcenter bestaan uit uitzendkrachten. Dit terwijl een meerderheid van de gemeenteraad juist aangaf dat er veel meer medewerkers in dienst moeten worden genomen. Als het aan hen ligt, zou uiterlijk 2022 90 procent van alle ambtenaren een contract bij de gemeente moeten hebben.

Lees ook: 29 tijdelijke ambtenaren moeten vertraging bij erfpachtoverstap wegwerken

Zonder angst
'Medewerkers van de gemeente Amsterdam moeten zonder angst kunnen werken en het beleid dat is vastgesteld moet worden gevolgd', stellen de raadsleden. 'Ondanks eerder debatten hierover krijgen wij signalen dat dit nog niet is verbeterd. Snelle bespreking en opheldering hiervan is daarom nodig.'

Het debat vindt morgen of overmorgen plaats.