Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur praat met banken over creditcardbetalingen aan prostituees

18 december 2018, 08.53 uur · Aangepast 18 december 2018, 10.12 uur

Het stadsbestuur probeert via gesprekken met de Nederlandse Vereniging van Banken en de ABN AMRO te zorgen dat er weer met creditcard en pinpas bij prostituees op de Wallen kan worden betaald.

Dat laat het college weten in antwoord op vragen van D66, VVD, GroenLinks en PvdA. Ongeveer een maand geleden bleek dat EMS, het bedrijf dat de transacties faciliteerde, het betalen voor de diensten van prostituees na eigen onderzoek had stopgezet. 

Lees ook: Prostitueebezoekers kunnen op de Wallen niet meer met creditcard betalen

Inzichtelijker
Belangenvereniging Proud liet weten daar niet blij mee te zijn. Prostituees voelen zich namelijk onveilig als ze met grote geldbedragen over straat lopen en daarbij zouden financiële stromen inzichtelijker worden en zou uitbuiting makkelijker kunnen worden bewezen.

Het stadsbestuur erkent dat 'toegang tot bancaire dienstverlening voor sekswerkers belangrijk in het tegengaan van misstanden is'. Er is nog geen direct contact met EMS, daar wordt later een brief naar gestuurd. ABN Amro is echter minderheidsaandeelhouder van EMS, dus de hoop is dat de situatie zo veranderd wordt.

Lees ook: Tientallen sekswerkers protesteren in Wallengebied tegen kabinetsplannen

Verantwoordelijkheid
De bank zou de problemen voor de prostituees volgens het stadsbestuur begrijpen. 'ABN Amro heeft aangegeven haar verantwoordelijkheid in te willen zetten om ervoor te zorgen dat betaalautomaten beschikbaar blijven binnen de prostitutiebranche.'

De politieke partijen wilden dat het stadsbestuur aandacht voor de situatie zou vragen bij de minister van Financiën en de minister van Justitie en Veiligheid, maar het college zegt vooralsnog eerst de informatie van ABN Amro af te wachten.