Start van hoofdcontent

112

nl

Live: Hoger beroep Staatsliedenbuurt: advocaat wil vrijspraak voor Anouar B.

19 december 2018, 10.59 uur · Aangepast 20 december 2018, 11.27 uur · Foto: frank Buis/AT5

Het hoger beroep van het proces rondom de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt staat vandaag in het teken van het pleidooi van Inez Weski, de advocaat van Anouar B.

Weski begon dinsdagmiddag al aan haar pleidooi, nadat het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw levenslang had geëist tegen zowel Anouar B. als Adil A. 

Lees ook: OM eist opnieuw levenslang voor liquidaties Staatsliedenbuurt

Nog altijd veel impact 
Het OM memoreerde in een urenlang requisitoir dat de schietpartij van 29 december 2012 nog altijd veel impact heeft. Niet alleen op de nabestaanden van de slachtoffers, Youssef en Said, maar ook op de twee beschoten motoragenten en buurtbewoners, die getuige waren van de liquidaties. 

De belangrijkste getuige in het proces is crimineel Benaouf A. Hij was het beoogde doelwit van de schietpartij, maar wist te ontkomen. Hij verklaarde tegenover de politie en tijdens het hoger beroep tegenover het gerechtshof dat hij Anouar B. heeft herkend als een van de schutters in de door hen gebruikte Audi RS4. Mede op basis van deze verklaring is Anouar B. eerder door de rechtbank veroordeeld. 

Lees ook: Liquidatieverdachte: 'Benaouf A. heeft vals verklaard in Staatsliedenbuurt-zaak'

'Benaouf onbetrouwbaar'
Weski deed tot gisteravond 20.00 uur uitgebreid uit de doeken dat Benaouf's verklaring volstrekt onbetrouwbaar is en terzijde moet worden geschoven.

De advocaat van Anouar B. stelt dat Benaouf zich al direct na de schietpartij als een soort 'regisseur' heeft opgesteld om de politie op een verkeerd spoor te zetten. Volgens haar heeft Benaouf via via gehoord wie er bij de schietpartij betrokken zouden zijn geweest. Ze hekelt het feit dat op die manier allerlei informatie 'van de straat' in het opsporingsonderzoek terecht is gekomen. 

De raadsvrouw van Anouar B. stipt ook aan dat Benaouf A. zelf onherroepelijk is veroordeeld voor betrokkenheid bij een liquidatie en in die zaak leugenachtig heeft verklaard. Ze vindt hem om die reden als getuige in deze zaak onbetrouwbaar. 

Verslaggever Mark Schrader is bij de zitting. Hij tweet live vanuit de rechtbank.