Politiek

Kabinet streeft naar registratieplicht vakantieverhuur per 2020

19 december 2018, 20.30 uur · Aangepast 19 december 2018, 21.41 uur

Het ministerie van Binnenlandse Zaken streeft naar een landelijke registratieplicht voor vakantieverhuur op 1 januari 2020. Dat zegt het stadsbestuur in antwoord op vragen van raadsleden De Jong (GroenLinks) en Mbarki (PvdA).

De registratieplicht zal gelden voor mensen die een woning of kamer aanbieden op platforms als Airbnb of Booking.com. Gemeenten krijgen zo meer zicht op waar toeristische verhuur plaatsvindt en dat vergroot weer de handhavingsmogelijkheden. Bij verhuuradvertenties moet dan een registratienummer worden vermeld.

Lees ook: Landelijke regelgeving tegen fraude met Airbnb in de maak

Uit de antwoorden van het stadsbestuur blijkt ook dat Amsterdam weer in gesprek is met Airbnb om onderlinge afspraken te maken. Zo wil de stad dat Airbnb de adresgegevens van verhuurders gaat delen, zoals Barcelona nu al voor elkaar heeft gekregen. Eerder staakten Amsterdam en Airbnb juist de gesprekken. 

Lees ook: Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in 12 uur)

In Amsterdam geldt al een meldplicht voor vakantieverhuur. Intussen stemde de gemeenteraad vanavond in met het halveren van het aantal dagen dat Amsterdammers hun woning mogen verhuren aan toeristen. Vanaf 1 januari zijn dat nog maar 30 dagen.