Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fouilleren, extra camera's en geen cash. Speciale behandeling voor VIP's in clubs is voorbij

21 december 2018, 12.07 uur · Aangepast 21 december 2018, 12.51 uur

De gemeente voert per 1 januari 2019 nieuwe, strengere regels in voor VIP-tafels in clubs. De tafels worden gelinkt aan criminaliteit en zouden de kans op vechtpartijen en witwasserij vergroten. Daarom zijn er nu regels opgesteld die het een stuk onaantrekkelijker moeten maken.

De verkoop van de VIP-tafels moet de horecazaak ten alle tijden in eigen hand houden. Bij binnenkomst moeten de VIP's grondig gefouilleerd worden door gecertificeerde beveiligers. Ook moeten zij door middel van een identiteitsbewijs aantonen dat zij minimaal achttien jaar oud zijn. Bovendien mogen de gasten geen enkele voorkeursbehandelingen krijgen ten opzichte van de reguliere gasten. 

Lees ook: Clubeigenaren hekelen sluitingsbeleid gemeente: 'Criminelen gaan dan wel ergens anders uit'

Camerabewaking
Het VIP-gedeelte moet door camera's in de gaten gehouden worden. De beelden moeten minstens negen dagen bewaard blijven. Tenzij er een incident heeft plaatsgevonden. Dan moeten de beelden opgeslagen blijven tot negen dagen na de aangifte. 

Geen cash
De rekening van de VIP-tafel mag niet meer met contant geld betaald worden. Ook flessen met alcoholische drank mogen vanaf 1 januari alleen nog maar giraal betaald worden. 

Lees ook: Gemeente wil vip-tafels in clubs inperken: geen cash meer toegestaan

De clubs die VIP-tafels willen verkopen moeten dit aangeven bij de gemeente. In een veiligheidsplan moet toegelicht worden hoe er invulling gegeven wordt aan de regels.