Stad

NL
V

Opmars van expats zet door: Amsterdam in 2018 nog internationaler

2 januari 2019, 07.01 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De internationalisering van Amsterdam zet flink door. Ook afgelopen jaar kwamen de expats en vertrokken Nederlandse gezinnen.

In totaal groeide de stad met een kleine 10.000 inwoners. Daarmee is Amsterdam net als vorig jaar de snelstgroeiende gemeente van het land. De groei is te danken aan de geboortes van duizenden kleine Amsterdammertjes en - met name - buitenlandse migranten.

Lees ook: Meeste expats EMA gaan voor woning buiten de stad

Dat blijkt uit het rapport Bevolkingsontwikkeling 2018, dat het CBS vanochtend presenteert. Vorig jaar vestigden zich zo'n 70.000 nieuwe Amsterdammers in de stad. Tegelijkertijd vertrokken er ook tienduizenden en overleden er een kleine 5000. In totaal telt Amsterdam inmiddels 863.955 bewoners.

Expats
Van de nieuwkomers in de stad is 53 procent een immigrant. Deze groep groeit ook in de stad. Er kwamen zo'n 15.000 meer buitenlandse migranten dan dat er vertrokken. Het aantal Nederlanders neemt af. Er vertrokken ongeveer 10.000 meer dan erbij kwamen.

Lees ook: Steeds meer jonge gezinnen de stad uit: 'Mijn zoontje wil naar buiten'

Voornamelijk jonge gezinnen verlaten de stad. 'Het is lastig om een huis te vinden en bovendien zijn de huizen waar een gezin met kinderen kan wonen ontzettend duur', zegt een woordvoerder van het CBS. 'Veel jonge mensen komen naar de stad vanwege hun opleiding en later ook werk. Veel dertigers, vaak het moment dat er kinderen komen, of als ze een school moeten kiezen voor de kleine, vertrekken uit de stad.'

Brexit
De nieuwkomers zijn met name expats en internationale studenten. De internationalisering van de stad kreeg de afgelopen jaren een sterke impuls dankzij de aanstaande brexit. Bedrijven die eerder in het Verenigd Koninkrijk gevestigd waren, verhuizen hun kantoor naar Amsterdam. Deze bedrijven nemen werknemers mee, of werven it'ers, bankiers en andere specialisten in het buitenland.

Lees ook: Expats behouden belastingvoordeel: 'Amsterdammers kunnen concurrentie niet aan'

Niet alleen Britten en Amerikanen vormen een steeds grotere groep Amsterdammers. Ook uit bijvoorbeeld India komen steeds meer migranten. In omringende gemeenten zoals Amstelveen is deze trend ook te zien.