112

NL
V

Rookbom voor ambtswoning burgemeester bij ADM-protest

8 januari 2019, 22.19 uur · Aangepast 9 januari 2019, 16.28 uur · Foto: Outer Site Pictures

Demonstranten die boos zijn over de ontruiming van het ADM-terrein hebben vanavond een rookbom af laten gaan voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema aan de Herengracht.

Rond 21.00 uur hield een groep van tientallen demonstranten een lawaaidemonstratie bij de ambtswoning. Die duurde zo'n uur. Het was een protest tegen de ontruiming van het ADM-terrein. Door een van de demonstranten is een rookbom gegooid.

Lees ook: Eigenaar ADM-terrein tegen de afspraken in al begonnen met slopen

Voor de woning van de burgemeester stonden na het incident zo'n tien politiewagens en een deel van de Herengracht werd tijdelijk afgesloten. Ook op de Vijzelstraat stonden enkele politie-eenheden.

Rond 22.00 uur was het weer rustig bij de woning. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. Volgens de politie is de rookbom gegooid door een sympathisant van ADM.

Een van de sympathisanten laat aan AT5 weten dat het rooksignaal werd afgestoken als 'symbolisch S.O.S.-gebaar' voor de twaalf woonboten die nabij het ADM-terrein liggen en waarvoor nog geen oplossing is gevonden.

Ongeveer 120 mensen hielden gisteravond een lawaaidemonstratie voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema in verband met de ontruiming van het ADM. Ook werd een kleine rookbom ontstoken. #amsterdam #admamsterdam pic.twitter.com/AYF3xtcTTe

— hansfoto (@hans_foto) January 9, 2019