Politiek

'Gemeente negeerde melding van klokkenluider'

9 januari 2019, 07.05 uur · Aangepast 9 januari 2019, 10.57 uur

De gemeente zou een klokkenluider hebben genegeerd, die aan de bel trok over mogelijke belangenverstrengeling van een ambtenaar in Nieuw-West. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

De klokkenluider, die in oktober 2017 melding maakte van een mogelijke integriteitskwestie, was als externe kracht werkzaam voor Nieuw-West. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt dat aan de krant.

De medewerker zou er in deze periode achter zijn gekomen dat de partner van een ambtelijk opdrachtgeefster, die besliste over vastgoedprojecten in de Wildemanbuurt, actief was in dezelfde sector. De partner beheerde volgens de klokkenluider gemeentepanden voor de gemeente en deed dat onder meer in Nieuw-West. 

Juiste procedure
Bij het melden van deze kwestie heeft de klokkenluider volgens het gemeentelijk Bureau Integriteit de juiste procedure gevolgd. Daarentegen zou de gemeente de klokkenluider hebben verzocht om te vertrekken. In eerste instantie werden er dan ook geen maatregelen getroffen. 

Lees ook: Site voor 'klokkenluiders' financiële blunders gemeente

Inmiddels is de ambtenaar alsnog van het dossier gehaald. Toch was er volgens de woordvoerder niet daadwerkelijk sprake van een integriteitskwestie. 'Maar om iedere schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan is het betreffende project ondergebracht bij een andere medewerker.'