Start van hoofdcontent

Stad

nl

Europees Geneesmiddelen Agentschap krijgt sleutel van gebouw in Sloterdijk

9 januari 2019, 07.00 uur · Foto: Google Streetview

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) krijgt vanmiddag de sleutel van het Spark-gebouw in Sloterdijk. Een belangrijke mijlpaal in de komst van het medicijnenbureau naar de stad.

Het EMA 'bewaakt de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor mens en dier'. Medewerkers houden toezicht op de ontwikkeling, evaluatie en veiligheid van medicijnen in Europa. 

Lees ook: Gratis uitjes naar Amsterdam voor personeel medicijnagentschap

Tijdelijke locatie
Het Spark-gebouw is een tijdelijke locatie. In eerste instantie dacht de overheid het te gaan huren, maar uiteindelijk werd besloten het te kopen voor een bedrag van 40 miljoen. Dat zou goedkoper zijn. Daarnaast wordt er 2,5 miljoen uitgetrokken om de expats 'te begeleiden tijdens de verhuizing'. 

Uiteindelijk moet er een gloednieuw pand op de Zuidas voor het EMA komen. Dat zal naar verwachting in november in gebruik worden genomen. Het gebouw zal dan ongeveer 1300 werkplekken tellen, negentien verdiepingen hebben en 'nagenoeg energieneutraal zijn'. 

Lees ook: Dura Vermeer gaat nieuwe kantoor Medicijnagentschap bouwen

Brexit
Het EMA is nu gevestigd in London, maar moest daar vanwege de naderende Brexit vertrekken. Ook Milaan wilde het agentschap hebben en stapte zelfs naar het Europees Hof van Justitie om de komst naar Amsterdam te voorkomen. Milaan kreeg echter ongelijk.  

Bericht gaat verder onder de video 

Drukker en duurder
Over de komst van het agentschap ontstond ook discussie, de SP vreest dat de stad nu drukker en duurder wordt. 'Er komen 900 werknemers die op zoek gaan naar een huis. Het risico bestaat dat Amsterdammers worden verdrongen van de woningmarkt en dat er prijsopdrijvende effecten zijn', voorspelde raadslid Erik Flentge. 

Een groot deel van de eerste 67 EMA-medewerkers koos er voor om buiten de stad gaan wonen. Twaalf EMA'ers kozen voor Amsterdam, vijf voor Amstelveen. Vijftien kozen voor Den Haag en zeven voor Alkmaar. Hoe het met de nog te volgen honderden medewerkers zit is nog onduidelijk. 

Lees ook: Expats behouden belastingvoordeel: 'Amsterdammers kunnen concurrentie niet aan'

Kinderen
De verwachting is dat veel EMA'ers met partner en kinderen naar Nederland zullen komen. Mede daarom verhuist de Amsterdam International Community School (AICS) naar een grotere locatie in Buitenveldert. Als alles meezit kan de nieuwe onderwijsinstelling in 2021 de deuren openen. 

Ook de British School of Amsterdam in de voormalige gevangenis in de Havenstraat kan veel expatkinderen opvangen. De school gaat volgend jaar open.  

Lees ook: Opmars van expats zet door: Amsterdam in 2018 nog internationaler

Minister
De sleutel van het tijdelijke Spark-gebouw aan het Orlyplein wordt vandaag rond 14.00 uur overgedragen. Ook minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is bij het 'feestelijke moment' aanwezig.

Pas in maart zullen alle EMA-medewerkers daadwerkelijk in het Spark-gebouw werken.