Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruzie familie kroongetuige en OM over beveiliging

9 januari 2019, 08.43 uur · Aangepast 9 januari 2019, 08.56 uur · Foto: Inter Visual Studio / Sam de Joode

De beveiliging van de familie van kroongetuige Nabil B. leidt tot constante ruzies met het Openbaar Ministerie (OM). Dat blijkt uit maandenlang onderzoek van het AD. Onlangs heeft een familielid zelfs een kort geding aangespannen tegen de overheid, omdat de beveiliging ontoereikend zou zijn.

Het proces werd vanwege veiligheidsredenen achter gesloten deuren gevoerd. De eisen van de familie zouden uiteindelijk zijn afgewezen, meldt de krant op basis van bronnen bij de rechtbank. Het OM weigert hier commentaar op te geven. 

Lees ook: Zware politiebeveiliging rond uitvaart Reduan Bakkali

De beveiliging is al behoorlijk aangescherpt sinds Reduan, de broer van de kroongetuige, op 29 maart werd vermoord. De familieleden worden sindsdien bewaakt en zijn in safehouses ondergebracht. Ook hebben ze een nieuwe identiteit gekregen. Door alle maatregelen staan hun levens volledig op z'n kop

Lees ook: Advocaat kroongetuige: 'Client staat voor dilemma, stoppen of doorgaan'

Bovendien hangt er een prijskaartje aan de zware beveiliging: hieraan is in totaal al meer dan een miljoen euro besteed. Zo zijn er tienduizenden euro's uitgegeven aan nieuwe huizen, die uitgerust zijn met hypermoderne camerasystemen. Daarnaast is er veel geld vrijgemaakt voor nieuwe auto's en krijgen familieleden die hun werk niet meer uit kunnen voeren een financiële compensatie.

Irritaties
Politie en justitie hebben hier begrip voor, maar er zijn wel irritaties over een aantal declaraties die de familie doen. 'Het kan niet zo zijn dat wij een geheel verzorgde reis naar een pretpark van de hele familie moeten betalen. Dat heeft niets met veiligheid te maken', zegt een betrokkene tegen de krant.

Lees ook: OM eist 28 jaar celstraf voor liquidatie broer kroongetuige in Noord

De familie klaagt anderzijds over gebrekkige communicatie met het OM. Ook zeggen familieleden dat ze onvoldoende zijn voorbereid op het leven met een nieuwe identiteit. 

Lees ook: 'Broer kroongetuige wilde wel bewaking'

De rechtbank doet morgen uitspraak tegen de man die heeft bekend Reduan te hebben doodgeschoten.