Stad

Drie passagiers opgepakt na 'staan-actie' tegen uitzetting Ezzedine (25)

9 januari 2019, 10.51 uur · Aangepast 9 januari 2019, 11.37 uur · Foto: We Are Here

Passagiers van een KLM-vlucht naar Nairobi zijn zaterdagmiddag in verzet gekomen tegen de uitzetting van een uitgeprocedeerde vluchteling. Dat gebeurde in het vliegtuig op Schiphol, vlak voor vertrek.

De passagiers kwamen in actie omdat gevreesd werd dat de Sudanese Ezzedine Mehimmid (25) bij aankomst zou worden opgepakt en gemarteld, meldt NH Nieuws. 'We Are Here' deed daarom eerder ook al een oproep om zijn uitzetting te voorkomen. 

Lees ook: We Are Here probeert uitzetting Ezzedine (25) naar Sudan te voorkomen

Drie passagiers zijn uiteindelijk door de Koninklijke Marechaussee opgepakt en het vliegtuig uitgezet. Volgens een ooggetuige verliepen de arrestaties erg hardhandig. 'Ik schrok van de hoeveelheid geweld die daarbij werd gebruikt', vertelt Joost Fontein, passagier van de vlucht en hoogleraar aan de Universiteit van Johannesburg. 'De laatste arrestant, een jonge vrouw, werd zelfs in een hoofdklem genomen en door agenten naar buiten gesleept.'

Geplande actie
Volgens Fontein ging het in eerste instantie om een 'geplande actie', waar andere passagiers zich snel bij aansloten. 'Ik denk dat een deel van deze mensen alleen aan boord waren om te protesteren. Maar ook zag ik mensen die zich tegen de deportatie verzetten waarvan ik wist dat ze eigenlijk gewoon deze vlucht moesten hebben.'

De Koninklijke Marechaussee bevestigt de arrestaties aan NH Nieuws. 'Drie personen weigerden mee te werken en zijn door ons aangehouden', aldus een woordvoerder.

Geen videobeelden
Van de arrestatie en de protestactie zijn geen videobeelden. Dit komt volgens Fontein omdat de marechaussee filmende passagiers dwong beelden te verwijderen van hun telefoon. Deden ze dat niet, dan zouden ze worden opgepakt.

Volgens de Koninklijke Marechaussee is niets onder dwang gebeurd. 'In de huisregels van de vliegmaatschappij is vastgelegd dat er in een vliegtuig geen foto's of video's van andere passagiers mag worden gemaakt', benadrukt een woordvoerder.

De marechaussee heeft deze regels gehandhaafd. 'Iedereen is verzocht om videobeelden van de uitzetting en de aanhoudingen te verwijderen. Dat deden de passagiers vrijwillig. Daar is geen dwang bij geweest.'