112

Groep Chileense inbrekers nog steeds actief in Zuid: dertien aanhoudingen in 2018

10 januari 2019, 07.00 uur · Aangepast 10 januari 2019, 07.39 uur

Nog altijd worden stadsdeel Zuid en Amstelveen geteisterd door een groep Chileense inbrekers. De inbrekers reizen naar Nederland af om hier hun slag te slaan in woningen. Afgelopen jaar werden er dertien Chileense inbrekers aangehouden.

De gemeente Amstelveen en de Amsterdamse politie hadden de groep Zuid-Amerikaanse criminelen al vanaf eind 2017 in de smiezen. Sinds januari 2018 werden er dertien Chilenen opgepakt in Zuid en in Amstelveen. Volgens een woordvoerder van de politie zit er nog 'een aantal' vast. Hoeveel is niet bekend.

In de eerste maanden van 2018 hield de politie opvallend veel inbrekers aan van Chileense komaf. Daarop is er door de Amsterdamse politie contact gezocht met Europol, de organisatie waarbinnen de politiediensten in de EU samenwerken en onderzoek doen. Europol herkende het beeld en volgens de politieorganisatie is de groep in meerdere Europese landen actief, zoals in Spanje.

Volgens de politie is er een vermoeden dat de 'dadergroepen' worden uitgezonden vanuit Zuid-Amerika naar Nederland om in te breken. De opdrachtgevers zouden de inbrekers onder druk zetten door onder andere familieleden te bedreigen.