Politiek

NL
V

Halsema ziet niets in eet- en drinkverbod in Wallengebied

14 januari 2019, 08.17 uur · Aangepast 14 januari 2019, 08.30 uur

Burgemeester Femke Halsema ziet niets in het eet- en drinkverbod op de Wallen dat ombudsman Arre Zuurmond in zijn onderzoeksrapport voorstelt. Daarnaast adviseert de ombudsman een limiet op het aantal bezoekers in het Wallengebied.

Ombudsman Arre Zuurmond heeft gisteravond de resultaten van zijn rapport gepresenteerd, waarvoor hij een halfjaar onderzoek deed in het Wallengebied.

In het rapport Urban jungle 3 staat beschreven waar de binnenstad onder te lijden heeft. Dronken, doorgesnoven toeristen bijvoorbeeld. Maar ook troep op straat en de invloed van crimineel geld in de buurt.

Lees ook: Ombudsman: 'Stel minimumleeftijd en maximaal aantal bezoekers in op Wallen'

'Venetiaanse maatregelen'
In de aanbevelingen van de ombudsman staat een aantal 'Venetiaanse maatregelen', namelijk een verbod op eten en drinken op straat en een maximaal aantal bezoekers op de Wallen. Ook stelt Zuurmond een minimum leeftijdsgrens voor in het gebied.

Halsema vindt dit te ver gaan. 'Het is een beetje tussen de duivel en de diepzee door. Je moet grenzen stellen aan wangedrag, maar tegelijkertijd moet het wel een vrije ruimte blijven'.

Zuurmond laat weten het niet erg te vinden als enkele maatregelen, die gesuggereerd worden, niet overgenomen worden. 'Als de algemene lijn is dat ze die kant op gaan en er met bewoners en ondernemers serieus aan werken, dan ben ik al heel blij.'