Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruttes 'white-wine-sipping' Amsterdamse elite dringt door tot in Washington

14 januari 2019, 18.51 uur · Aangepast 14 januari 2019, 20.51 uur

De witte wijn sippende elite uit Amsterdam, waar premier Mark Rutte van gruwelt, gaat de wereld over. Ook de Washington Post besteedt aandacht aan de moeizame relatie tussen de premier en de hoofdstad.

Rutte deed zondag in het programma Buitenhof de uitspraak dat de 'witte wijn sippende Amsterdamse elite' Donald Trump geen kans geeft. Hij vindt dat Nederland juist gebruik moet maken van zijn aanwezigheid 'op het speelveld', in plaats van almaar kritiek te hebben op de Amerikaanse president.

Lees ook: Verbazing rondom uitspraak Rutte over 'witte wijn sippende Amsterdamse elite'

Uitspraak valt verkeerd
Dat de uitspraak in Amsterdam verkeerd viel, valt ook de gerenommeerde Washington Post op. De krant deelt onder meer een tweet van GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting die een foto plaatste van Rutte en Poetin: samen aan de witte wijn. 

#elite pic.twitter.com/p6bdzoiIzA

— Zeeger Ernsting (@zeeger) 13 januari 2019

De krant signaleert dat het niet 'totally new' is dat Rutte met Amsterdam overhoop ligt. Eerder had de premier al gemeld dat Amsterdam is 'verloren aan links'.

Niet aangesproken
Overigens haalt de krant ook raadslid Eric van der Burg aan die meent dat de Amsterdamse VVD zich niet aangesproken hoeft te voelen door de opmerking van Rutte. Volgens hem is zijn partij niet van de witte wijn, maar van het bier en de bitterballen. En hijzelf drinkt helemaal geen alcohol maar cola light zonder ijs. 

Ook de Arabische nieuwszender Al Jazeera besteedt aandacht aan de witte wijn-uitspraak van de premier. 

Goed ingestudeerd ‘de witte wijn sippende Amsterdamse elite’ #buitenhof pic.twitter.com/BJ49dhRnu1

— Hans Acker (@HansAckerNY) 13 januari 2019