112

Drietal krijgt tot twintig maanden cel voor drugsverkoop op dark web

15 januari 2019, 23.09 uur

Drie Amsterdammers moeten tot twintig maanden de cel in voor de verkoop van drugs via het dark web. Het drietal handelde vanuit woonhuizen waar zij zelf woonden.

Volgens de officier van justitie van het Landelijke Parket ging het om 'alles behalve heroine' dat zij met postpakketjes verstuurden. De klanten bestelden de drugs via handelsplaatsen op het dark web, een afgeschermd deel van het internet.

Ze waren onder meer actief op de grote handelsmarkt Hansa Market. Toen die in 2017 offline werd gehaald, werd gezocht naar de verkopers die erop actief waren. Uiteindelijk kwam de politie het drietal op het spoor na een tip over bitcoinhandel. 

De verdachten werden op 9 april 2018 aangehouden. Omdat de computer van een van hen aan stond, ontdekte de politie dat de verdachten ook nog onder ten minste een andere naam actief waren. In de woningen werden drugs, een wapen en munitie gevonden.

Er was volgens de officier van justitie sprake van een vrij professionele organisatie, met een klantenservice die via een versleutelde verbinding reageerde op klachten. De verdachten hadden ten tijde van de aanhoudingen bitcoins ter waarde van zeker 150.000 euro verdiend. Het OM had straffen tot drie jaar geëist.