Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Fatal Flowers na bijna 30 jaar weer in Paradiso

16 januari 2019, 09.34 uur · Aangepast 17 januari 2019, 17.51 uur · Foto: AT5

The Fatal Flowers, volgens kenners één van de beste Nederlandse rockbands uit de jaren tachtig, zijn na bijna 30 jaar weer bij elkaar. Vanmorgen kondigden de Amsterdammers een Reunion Tour aan, ze gaan toeren door het hele land en sluiten de reeks concerten af in Paradiso op donderdag 27 juni.

The Fatal Flowers werd opgericht in 1984 door Amsterdammer Richard Janssen. De band weet al snel door te breken in het Nederlandse clubcircuit en ontvangt drie jaar later een Edison voor het album Younger Days, in dat jaar spelen ze ook op Pinkpop.

Johnny D. Is Back!
Het derde album Johnny D. Is Back! wordt geproduceerd door Mick Ronson, eerder gitarist van David Bowie en daarna ook producer van onder meer Lou Reed. Johnny D. Is Back! wordt door de lezers van het alternatieve muziekblad OOR uitgeroepen tot beste Nederlandse langspeelplaat van 1988. In dat jaar verlaat gitarist Dirk Heuff de band, hij wordt tijdelijk vervangen door René van Barneveld van de Urban Dance Squad. Na vele audities werd de toen slechts 17-jarige gitaarvirtuoos Robin Berlijn de nieuwe vaste gitarist. 

'De koek was op'
In 1990 maken de Flowers nog een succesvol album (Pleasure Ground), maar het is ook het jaar dat voorman Richard Janssen plotseling uit de band stapt. Hij verklaarde er geen plezier meer in te hebben, stopte er daarom mee en dat was meteen het einde van de band. 'De koek was op, we liepen tegen het plafond aan', zei Janssen vanmorgen bij NPO Radio 2. Nu bijna 30 jaar later komen ze dus weer bij elkaar. Te beginnen 30 mei op Dauwpop in Hellendoorn en een maandje later dus in Paradiso.

'Geen doorstart'
Festivalprogrammeur Frank Satink is hoofdverantwoordelijke voor de terugkeer van Fatal Flowers. Hij benaderde voor het 25-jarig jubileum van Dauwpop oprichters Richard Janssen en Henk Jonkers. 'Toen Frank me belde over een reünie, verwachtte ik er niks van. Maar hij wilde het toch proberen', aldus Janssen. 'Hij belde terug en zei dat de rest er toch 'niet geheel afwijzend' tegenover stond.'  Maar ‘het is geen doorstart van de band,’ waarschuwt Jonkers, ‘het gaat in totaal om 12 optredens in juni.’ En daarna is het weer voorbij.

Laatste bezetting
De band speelt in de bezetting waar ze mee in 1990 zijn geëindigd. Naast Janssen zijn dat mede-oprichter Henk Jonkers op drums, Robin Berlijn op gitaar en Geert de Groot speelt de bas. Daan Schinkels van zZz is toegevoegd als vijfde bandlid, hij speelt orgel. Zaterdag om 10 uur begint de voorverkoop van de meeste concerten.