Stad

Advocaten staken massaal: 'Je recht halen is straks niet meer te betalen!'

16 januari 2019, 10.25 uur · Aangepast 16 januari 2019, 11.52 uur · Foto: Harmen Meijerink

Whatsapp

Een paar honderd advocaten hebben vanochtend in toga gestaakt bij de Amsterdamse rechtbank. Ze protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen op de rechtshulp.

Van negen uur tot half tien legden de advocaten hun werk neer. Voor de ingang van de rechtbank aan de Parnassusweg werd er met megafoon geprotesteerd. Advocaten hielden spandoeken omhoog met de tekst 'Je recht halen is straks niet meer te betalen'.

Lees ook: Advocaten staken voor rechtbank tegen bezuinigingsplannen minister

De staking maakt onderdeel uit van landelijke acties tegen bezuinigingen op de rechtshulp. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil bijvoorbeeld minder geld beschikbaar maken voor pro deo-zaken. Als verdachten zelf geen geld hebben, betaalt de overheid de advocatenkosten. 'Een vergoeding hoeft echt niet zoveel te zijn, maar wel genoeg om je personeel op kantoor te betalen', zegt Harmen Meijerink, advocaat en bestuurder van de Orde van Advocaten Amsterdam.

Lees ook: Plasman: 'Ik haal de twee ton niet'

Sander Janssen liet vanochtend aan Het Parool weten dat hij zal stoppen met het bijstaan van verdachten in langere processen als de bezuinigingen toch doorgaan. De advocaat van onder anderen topcriminelen Willem Holleeder en Benaouf A. zegt dan niets anders te kunnen.

Whatsapp